Forum Šance pro včely

Úplná verze: Výběr úlu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5
Aneb který úl je ten pravý? Neexistuje universální úl, který by byl vhodný pro všechny podmínky a pro každého. Obecně platí, že při včelaření v nižších nadmořských výškách můžete s dobrými výsledky používat nízkonástavkové úly, ve vyšších nadmořských výškách jsou vhodnější úly s nástavky užšími a vyššími. Zjistěte si, jaké úly používají včelaři v přibližné stejných podmínkách, jaké máte Vy. Také je potřeba si vybrat, jestli budete používat rámečky či trámky pro volnou stavbu či dáte přednost divoké stavbě v dutinových úlech (japonský úl, klát, košnice).


Popisy různých typů úlů (warré, ležany, TBH a mnoho dalších) včetně metodik včelaření v nich najdete na blogu Milana Bencúra http://www.nasapravda.blogspot.sk/

Na webu Leoše Dvorského najdete v otázkách a odpovědích mnoho užitečných informací o typech úly, materiálů, umístění úly, pomůckách atd.
http://dvorsky.leos.sweb.cz/
konkrétně v otázkách č. 16, 17, 96, 102, 103, 113, 114, 131, 135, 137, 138, 144, 157, 180, 197, 218
(otázky všechny přečetl a vytřídil Jindřich Wink )

Informace o japonském úle jsou zde http://forum.sanceprovcely.cz/tema-Japonsky-ul
Zajímavé, že zrovna dnes jsem s podivem zjistil, že téma pro začátečníky je bez jediného příspěvku. A ejhle!

PS: Terezo, funguje to, ale furt nevím jak. Vždy ale úžas a to je na tom krásné. Být neustále překvapován mi i v mém věku dává pocit, že pořád ještě žiju. Smile
Velmi zajímavé čtení o chovu včel s přirozeným včelým dílem, ideální úvod do tématu od Milana Bencúra Wink
http://issuu.com/milanbencur/docs/ide_to...zistienok.
Ahoj,
scháním už teď oddělky na rok 2015 a nevím na koho se obrátit, v mém okolí (Habartov okr. Sokolov) včelaři naříkají na velký úhyn včel a nevím jestli něco seženu. Hrozně moc rád bych začal příští rok. 5 úlů a abych na ně koukal mi přijde hodně smutné. Nevěděl by někdo kde a od koho sehnat? Děkuji za každou radu a pomoc.

Jenda

měl jsem to dát do včel, ale nějakou záhadou jsem to dal sem ... omlouvám se
Ne dal jsi to dobře. Vybral jsi si ale špatný úl, oddělky budu dělat jen na L 159 Smile
Právě začínám a chtěl bych včelařit v úlech p. Nymsy.

(15.11.2014 09:50 PM)Jan Brunclík napsal(a): [ -> ]... scháním už teď oddělky na rok 2015 a nevím na koho se obrátit, v mém okolí ..

Taky mně Karel říkal, že nejlépe z blízkého okolí.
(22.01.2015 02:50 PM)Špatný Franta napsal(a): [ -> ]Právě začínám a chtěl bych včelařit v úlech p. Nymsy.

(15.11.2014 09:50 PM)Jan Brunclík napsal(a): [ -> ]... scháním už teď oddělky na rok 2015 a nevím na koho se obrátit, v mém okolí ..

Taky mně Karel říkal, že nejlépe z blízkého okolí.

V tomhle roce půjde i o štěstí ... uvidíme, myslím, že od koho nebo jestli z blízkého okolí - na tom u mě nesejde.
(29.04.2014 11:51 AM)MilanBencúr napsal(a): [ -> ]Karle, to musíš adresovať Mirovi Macekovi. Moje warečka sú stále na 8. trámikoch.

(27.04.2014 09:43 PM)Aleš Molčík napsal(a): [ -> ]To je ono, u langa je rozteč rámků 35 a to je na plodiště asi o 3 mm větší rozteč tak jedou šikmo. Já jsem si udělal trámky 20 mm na šířku a dávám do plodiště 11 louček tj. na rozteč 32. Ale vše je zatím v rámci pokusu.

(28.04.2014 02:50 AM)MilanBencúr napsal(a): [ -> ]Keď niekedy pred storočím začali včelári používať medzistienky, tak do rámikov nevkladali celé predlohy na stavbu včelieho diela, ale len ich pásiky nejakých 5 až 7 cm široké. Vtedy boli rámiky s rovnakými latkami po celom obvode a širokými 22 mm. Už vtedy včelári poznali, že čím je vzdialenosť medzi stredmi rámikov prirodzenejšia, teda menšia, tak včely postavia menšie prírodné bunky. Vynález medzistienky mal priniesť stavbu väčších buniek a väčších včiel. Preto sa aj šírka uličiek zväčšila na 35 mm. Aj pomerne mladý Jednotný úľ - čechoslovák bol konštruovaný na 11 rámikov s roztečou 32 mm. Jedenásť rámikov s plecom 35 mm širokým nevôjde do čechoslováka, a ak áno, tak len v stolárskej dielni, aj to s odretými ušami. Správna vzdialenosť medzi stredmi rámikov s prirodzenou stavbou diela je 32 mm.

(28.04.2014 03:48 PM)Branislav Božík napsal(a): [ -> ]Keď niekedy pred storočím začali včelári používať medzistienky, tak do rámikov nevkladali celé predlohy na stavbu včelieho diela, ale len ich pásiky nejakých 5 až 7 cm široké. Vtedy boli rámiky s rovnakými latkami po celom obvode a širokými 22 mm. Už vtedy včelári poznali, že čím je vzdialenosť medzi stredmi rámikov prirodzenejšia, teda menšia, tak včely postavia menšie prírodné bunky. Vynález medzistienky mal priniesť stavbu väčších buniek a väčších včiel. Preto sa aj šírka uličiek zväčšila na 35 mm. Aj pomerne mladý Jednotný úľ - čechoslovák bol konštruovaný na 11 rámikov s roztečou 32 mm. Jedenásť rámikov s plecom 35 mm širokým nevôjde do čechoslováka, a ak áno, tak len v stolárskej dielni, aj to s odretými ušami. Správna vzdialenosť medzi stredmi rámikov s prirodzenou stavbou diela je 32 mm.

(29.04.2014 10:47 AM)Debora napsal(a): [ -> ]To můzu potvrdit na Dadantu. Jest-li jste si všimly, měla jsem v obou Dadantech 13 rámečků místo dvanácti. Obě včelstva se od začátku rozvíjela zcela rozlišně. Jedno včelstvo bylo pomalé, trubčí dílo jen minimum a nemělo doposud prakticky žádné problémi s varroa. Obě včelstva doposud stavěla bunky o velikosti 5,4 mm.

Zdravím Vás,
to jsou příspěvky z témat "Zkušenosti s volnou stavbou". Uvádím je záměrně.
Už jsem se zmiňoval, že se chci vrátit cca po dvaceti letech zpět; z části jsem si prostudoval část článků na fórech, svoje 9-tileté zápisky (přechod z 39/24 po konzultaci s Dr. Ptáčkem na 39/17 a ležan 45/37 co se ještě dalo vměstnat do medometu a jak se mi co osvědčilo a co nato včely) a některé ruské či bulharské příspěvky na stránce pana Bencúra (MN - říkám jim minimástavky tj. < 130 mm).
Závěr; mám připravený náčrtek na úl 420/102mini/37-38/11plástů, včely vést pokud možno na medu, rámky bez spodní loučky případně jen s horním trámkem.
Výše uvedené příspěvky mě ale doslova zmátly.
1) Počet plástů na kterých přirozeně staví včelstva (cca 8) - já mám 11
2) Rozteč plástů na kterých přirozeně staví včelstva (32 mm) - já mám 37-38 mm
Chtěl jsem již začít vyrábět, ale teď si nevím rady s těma mírama, protože co už jednou postavím, předělávat nebudu, už na zkoumání nemám ani moc času (62), a síly tak na 10 kg (někdo už se tady zmiňoval, že ho pobolívá záda, mě taky).
Vida některé foto z úplně volné stavby kde jsou včelky s plásty jak v tlačence s minimálním mrtvým prostorem jsem se prostě zasekl.
Ještě jsem si řekl, že by šlo dělat loučky celé stejně široké včetně včelí mezery tedy u mě 37 mm (správně 32 mm ?) a tím vytvořit při úplném sražení úl v úle, takže zůstane jen horizontální mezera 6 - 7 mm mezi nástavky a to jen s horní loučkou max. 6 mm (zatím zůstanu ještě u nástavků, nemůžu duševně spolknout klát nebo něco podobného) a kolem větrací mezera mezi bočníma loučkama a bočníma stěnama nástavku odkud se průvan do včelího díla téměř nedostane.
Prosím vyjádřete zde své názory Wink, rozhodnu se sám. Jen potřebuji něco konkrétního smysluplného.
Začíná nás více, a každý má svůj nějaký podobný problémek, tak bych prosil zběhlé a zkušené o rady, nápady a vlastní zkušenosti.
Dík.
ALI .. davaj pozor na citacie.

Mne si v tvojej citaci pridelil text ktory patri Milanovi Bencurovi a ja som nan len reagoval.

Tak pozor.
(16.02.2015 02:05 AM)Branislav Božík napsal(a): [ -> ]ALI .. davaj pozor na citacie.

Mne si v tvojej citaci pridelil text ktory patri Milanovi Bencurovi a ja som nan len reagoval.

Tak pozor.

Omlouvám se, jak jsem dole dodal, skutečně mi to tu nejde.
Stran: 1 2 3 4 5
Referenční URL's