Forum Šance pro včely

Úplná verze: Začínáme včelařit s ŠPV
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Japončík má pro začínající jen dvě polohy ON ....létají, a OFF...nelétají .
Spýtam sa tak Cimrmanovsky : ... a není to málo? Smile
Já sice japonce nemám, ale pro mně je vrcholný zážitek mého života se včelkama přidání nástavku...zatím mně nepřepadla touha se v nich šťourat, naopak mnohem víc vnímám potřebu umožnit jim co nejvíc nerušený životní prostor. Jsem ale ráda za to, že mám úly s pozorovacími okénky. Big Grin
Pro mně je teď největší výzvou rozlišit svou osobní touhu a zvědavost či potřebu "něco" dělat a opravdovou nutnost rozebírání toho posvátného včelího prostoru.
Takže opravdu chápu něčí nadšení pro včelaření v japoncích. Za mně pozorovat život ve všech jeho podobách málo není.
Prirodzené vedenie včelstiev nie je novinka, ale zriedkakedy tento štýl včelárenia včelári praktizujú, alebo vôbec. V podstate je to podobný spôsob včelárenia, ktorý používali naši dedovia na prelome 19. a 20. storočia. Poznal som, že začiatočníci chcú včeláriť v úli Warre a v Japonskom úli hlavne preto, lebo sa im páči dizajn úľa. O obsahu úľového priestoru nemajú absolútne žiadnu predstavu. Keď ktorémukoľvek z nich doporučím východný úľ, teda ležan, tak KTBH alebo TTBH nikto zo začiatočníkov nechce, pretože vzhľad horizontálneho úľa sa im nepáči. Pritom obsluha včelstva v ležanoch je natoľko jednoduchá, pohodlná a pre nováčika poučná, že včelárenie musí zvládnuť každý začiatočník hneď v prvom roku. Jednou z veľkých vecí vo včelárstve totiž je, že je veľa spôsobov ako včely môžu byť uložené. Prax znamená, že aj profesionáli dnes včelária v súlade s biológiou včely a s prírodou.
Zdravím příznivce megaosiřelců,

první myšlenka přišla od legionářů z Ruska, kteří se v zajetí starali o včelstva na Ukrajině, byli 4 a každý se staral o 400 včelstev,
jejich úkolem před hlavní snůškou z pohanky bylo najít matku a palcem ji zamáčknout za účelem výšších medných výnosů a "výměny" matky za mladou, tak vznikla palcová metoda.

Zkušený včelař od nás na zlínsku využívá podobný princip, kde místo palce matičku od nejlepších včelstev umístí do oddělku s vlastním plodovým plástem, zásobami, mladuškami a trochou vody (za 4 dny se v oddělku vytvoří létavky a vodu donesou),
a ten do zimy zesílí do soběstačného včelstva,

v osiřelci létavky lépe využijí snůšku
a narazí náhradní matečníky na cca 3 plástech, z kterých po 10 dnech udělá 2 oddělky (viz výše) a poslední plást s matečníky nechá v osiřelci,
pracuje s plásty a žádné matečníky neruší (možnost výběru pro včely).

Vznikne silné včelstvo s mladou matkou, kde létavky využijí snůšku, které zeslábne než se nová matka rozklade (30dnů +21 první plodový cyklus),
dále 2 nové včelstva s mladýma matkama
a 1 ze zasloužilou matkou.

V případě neoplození spojuje, v nejhorším možném řešení vše zpět.
Klíčem je správné načasování zásahu.

Jednodušší a smysluplnější metodu množení včelstev pro začátečníky, kteří nechtějí přelarvovat jsem neobjevil.
Úzký profil je najít královnu ...

Tento zásah dělám u známého, kde souběžně řešíme elegantní přechod na novou rámkovou míru, kdy využíváme dolíhnutí plodu na staré rámkové míře.

Hodně sebejistoty a víry v nejlepší možný výsledek
E.B.
Haré Kršna.
Dobrý den!
Potřeboval bych radu. Jsem úplný začátečník. Mám vyhlédnuté stanoviště v 700 m.n. (jižní svah, les-louka) Chtěl bych letos získat 2-4 včelstva a rozhoduji se na jakém typu úlu začít. Zatím mne nejvíce zaujal L/159. Chtěl bych 4nástavkový s nízkým dnem. Je to dobrá volba pro naprostého amatéra? (nadmořská výška, typ úlu, počet včelstev). od koho by jste doporučovali nakoupit úly?
Včely snad seženu, mám u nás ve svazu slíbeno, že se mi poptají po rojích. (Jsem z Nového Města na Moravě).
Moc díky za rady. Za cokoliv, co by vás ještě napadlo na zvážení děkuji.
HonzaB
(28.05.2015 03:11 PM)Jan78 napsal(a): [ -> ]od koho by jste doporučovali nakoupit úly?

zkus se podívat na jeden odkaz třeba tady: http://www.nastavky.cz/?sestavy,72

možná najdeš i jiné výrobce Wink
(28.05.2015 03:11 PM)Jan78 napsal(a): [ -> ]Mám vyhlédnuté stanoviště v 700 m.n. . Zatím mne nejvíce zaujal L/159. Chtěl bych 4nástavkový s nízkým dnem.
Mám podobný stanoviště a není to dobrý typ.
Jednoznačně je třeba vysoký rámek. Na nízký snad jedině uteplení, ale nezachrání to.
Lang je taky moc dlouhý - šel bych spíš do čechoslováku, waréčka nebo tak. Alpské typy. I japončík nemusí být špatný. Objemově to jde, ale je třeba výška a ne šířka.
Do tvojí n.v. bych asi do L159 nešel.
Sice to někteří taky mají, ale dle mne je to spíš na vysoký a užší rámek.
Já bych asi na tvém místě šel do kombinace na principu Dadanta - vysoké rámky v plodišti a nízké do medníku.

Pokud se přesto rozhodneš jít do L159, tak na začátek bych taky doporučil NASTAVKY.CZ - obzvláště s důrazem na poměr kvality a ceny, případně pokud ti nevadí plast tak k tomu rámky od p.Žáka z Jablonce.
Další výrobci jsou k dohledání jednoduše na webu. Je jedno zda se rozhodneš pro kohokoli z nich, já doporučuju např: p.Nerad - Bálkova Lhota, p.Zelený - Nové Město nad Metují, p.Jaša - Kněž.
Jsem na 650 a začínal jsem na L159. není to jenom o míře, ale hlavně o snůškových podmínkách. V této chvíli mám dvě na L159 a dvě - včelstvo +oddělek) (vycházeje ze zkušeností M.Schützmeistera) na "alá dadant". Dva spojený nástavky L159 tvoří plodiště (jen loučky a samozřejmě volná stavba) a jako medník používám L159. Příští rok budu moci srovnávat.
Výhradu vůči delšímu rámku lze eliminovat zateplením pouze přední stěny vysokého plodiště (7cm polystyren+1cmpřekližka) čímž se dostaneš na vnitřní rozměr 385x375 což se blíží čtvercovému půdorysu. (Vedlejší výhodou je zimování slabého včelstva u nejteplejší stěny a v létě, pokud jsou úly směr jih, omezení prohřívání při vedrech.)
Takovéto experimenty samozřejmě vyžadují volnou stavbu na loučkách abys nemusel sestavovat různé míry rámků, ale na medník lze zase použít původní L159 s rámky (to už jsem odzkoušel, když jsem od Milana přivezlo oddělek na míře rámku 39x31.
Na hledání optimálního úlu do konkrétních podmínek je L159 dobrý, protože se vždycky po odstranění úprav mohu vrátit k k němu, vyjde-li mi po cca 5 letech testování jako nejoptimálnější anebo zůstat u některé z úprav. Vše má své.
Vycházím ze rčení, že kdo si hraje, nezlobí Big Grin
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Referenční URL's