Forum Šance pro včely

Úplná verze: Levandule
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Chtěl bych se s vámi podělit o jednu zajímavou zkušenost.

Podle informací ze sdělovacích prostředků se ve Francii pěstuje ve velkém levandule. Pro včely je lákavá a včelaři získávají levandulový med.

Mně osobně se levandule také líbí, mám rád její vůni. Na zahrádku jsem si pořídil několik rostlin. Myslem jsem si, že v době květu uvidím velké množství včel na jejich květech. Musím bohužel konstatovat, že alespoň na mých levandulích je vidět spoustu opylujících čmeláků i dalšího hmyzu (vosičky, motýli), včely na květech však nevidím. Alespoň letos jsem na levandulových květech neviděl včelu ani jednu. A to jsem měl úl tak 10 metrů od kvetoucích levandulí.

Začínám již věřit informaci, že prý v Rusku mají med z černého bezu. U nás také nevidím včelu na jeho květech.
Mám kousek od úlů několik trsů levandule a včely na ni jdou celkem dost. Je pravda, že čmeláků je na ni také hodně. Možná je to tím, že u nás není teď žádná jiná snůška.
Měl jsem známého co hodně jezdil do Francie a občas mi nějakou skleničku medu od Francouzských včelařů dovezl. Vlastně ani nevím, jestli mají ve Francii rozpouštěný med, pokaždé mi dovezl pastovaný. Na ty různé chutě medů si je asi potřeba zvyknout nebo naučit se je správně používat. Levandulový med mě nijak nenadchl, ale nebylo to tak hrozný jako med z kaštanovníku. Jsou to všechno docela aromatické medy i chuťově jsou výrazné.
U mě na Levanduli nějaká včelka se také najde, ale teď dávají přednost Jeteli bílému a Loubinci trojlaločném, na něm to v těchto dnech jen hučí a jsou vidět včelky s pylovými rousky.
Tak jestli někdo chcete mít osypané květy včelkama a čmelákama, tak si pořidte brutnák lékařský. V životě jste neviděli větší koncentraci hmyzu na rostlinách. Hned další větou musím upozornit, že brutnák lékařský je co do svého rozšíření vysoce aktivní rostlinou a velmi ochotně se vám rozšíří po záhonech a velmi špatně se brutnáku budete zbavovat na místech, kde ho nebudete chtít.
jsou různé možnosti, proč včelstvo na Tvou nabýdku levandule tolik neblázní. Na ojedinělou květinu se nevrhnou. Včely se soustředují jen na lukrativní nybýdku, budešli mít velké množství levandul, budou včelami obalený. Čmeláci jsou pylnější, ale také hloupější, prostě nemají to kolektivní vědomí, tak že se někdy za potravou nalítají až do vyhladovění jen proto, že vidí i to, co není. Wink
U nás se na levanduli taky nehrnou, ale každým rokem dosazujeme další, tak třeba časem. Smile
Nemyslím si, že by stejné rostliny medovali a lákaly ve všech krajích stejně. Ono to může být jako s akátem, na střední Moravě neexistuje akátový med i když akáty zde jsou a ne málo a včely je za květu navštěvují. Tady kdo chce akátový med musí kočovat na jižní Moravu.
Referenční URL's