Forum Šance pro včely

Úplná verze: Kontrola medu v obchodoch - katastrofa
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Opět se nejčastěji provinil výrobce JSG med ze z Plzně. Ani jeden z jeho 12 kontrolovaných vzorků nevyhověl zákonným požadavkům na med, stojí v tiskové zprávě SZPI.

Viac nájdete tu: http://www.novinky.cz/ekonomika/339467-k...trofa.html a http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?do...&nid=11343
My, včelaři zaručeně ve svém okolí můžeme šířit pravdu a informovat o podvodech, které se na medu páchají, ale to jsou jen omezené možnosti. Já se ptám, proč stát neochrání svoje slušné občany a prostě nezakáže distribuci OKAMŽITĚ a vyníkovi nezakáže v minimálně v oboru podnikat.
A koho by pak zemědělská a potravinářská inspekce kontrolovala kdyby si zrušila "zákazníky".
myslím, že těch syčáků na kontrolování zbývá ještě dostBig Grin
Pamätám si z detstva, z obdobia 50. a 60. rokov minulého storočia, že včelári v našej dedine včely ničím nekŕmili. Nechali im vždy dostatok medu, aby prežili zimu. Paše po medziach a strniskách bolo pre včely dostatok až do neskorého leta. Možno aj na tomto fóre objavíte, že tradície v ošetrovaní včelstiev úplne nevymreli. Ak sa chcete dostať ku kvalitným výrobkom, zájdite si za prírodnými včelármi.
Áno Milan, stými kvetinami na medziach máte pravdu, ale vtedy sa nepoužívali herbícídy na dvojklíčne rastliny, u nás sú pekné a dlhé medze, ale čo stoho keď tam rastie akurát niekoľko druhov tráv, sem tam rumanček, pár divých makov ale aj nejaký ten bodliak, a to si pamätám rozkvitnuté medze ešte pred rokom 1995, teda nie tak dávno, lenže dovtedy sa u nás herbicídom nazývala ,,MOTYKA", do polí chodili ženy tzv. polné skupiny, a jedinou mechanizáciou boli traktorom ťahané šintáky, dnes na družstvách ani tie šintáky nenájdete.
Včelaři, jakožto lidé zabývající se řízeným vznikem medu, nám ostatním darují konečný produkt jako svou vizitku. Ne nadarmo se říká, že správný včelař je v každé sklenici svého medu, jelikož jím každoročně reprodukuje i sám sebe, svůj um, poctivost, vášeň, své získané a naučené znalosti a dovednosti…
Medová dřina http://www.ceskatelevize.cz/porady/11027...olklorika/
Referenční URL's