Forum Šance pro včely

Úplná verze: Thomas Seeley: Včelí demokracie
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
"Honeybee Democracy" byla konečně přeložena do němčiny. Od 20.2.2014 obohatila regály našich knihkupectví. Božské čteníčko.

Tom Seeley věnoval svou knížku svému příteli a učiteli, významné postavě včelařské vědy, profesorovi Martinu Lindauerovi (1918-2008).
V inteligentním kolektivu nemá individuum nikdy rozhodující slovo. Inteligence včelstva je založena na tom, že každá včela přijde se svým kouskem informace a výsledné rozhodnutí včelstva je pak dáno vyhodnocením počtu hlasů kolektivního hlasování.
(Tom Seeley, Ithaca, New York)
Podľa zákonov nejakej pochybnej demokracie predsa nemôžu žiť tvorčekovia, čo odpradávna tak zaujímajú človeka! Predsa ľudia vždy, v otrokárskej, feudálnej, ale aj v buržoáznej spoločnosti, videli v spôsobe života včiel odraz svojho spoločenského zriadenia. Známy americký včelársky odborník A.Latham vážne vyhlásil, že život v úli riadia "kontrolné včely", čosi ako majitelia účastín. A zasa F.Trollope-Belew vydal dielo, v ktorom sa hovorí, že život v úli riadia tri, štyri včely, ktoré sa venujú len organizácii medového a voskového priemyslu a koordinujú vzťahy medzi jednotlivými skupinami včiel. Chýba tam už len komisia na vyšetrovanie protivčelej činnosti! Aj známa americká encyklopédia včelárstva vnucuje čitateľom myšlienku, že v každom úli majú vlastný Wall-Street, ktorý riadi včeliu spoločenskú mienku. Pripisujú veciam a predmetom neživej a živej prírody vlastnosti, aké v skutočnosti nemajú a v konečnom dôsledku odrážajú len skreslený obraz vládnúcich výrobných vzťahov.
Včelár má dnes k dispozícii bohaté knižnice na internete, webové stránky špeciálnych ústavov a laboratórií, poznatky príbuzných vied, všeobecných i špeciálnych, dokonalú mikroskopickú techniku, prostriedky veľmi presnej chemicko-fyzikálnej analytiky. Dnes predsa každý včelár pozná biológiu včely a včelstva lepšie ako ktorýkoľvek predhistorický hľadač medu. Zdá sa, že všetko toto najmodernejšie vybavenie techniky samo o sebe nemôže ochrániť včelára pred omylmi, ak jeho vedomie je zaťažené triednymi a stavovskými predsudkami. Včela medonosná ako jedinec predsa nedokáže prežiť a včelstvo nie je spoločenstvo jedincov, ale superorganizmus.
(27.02.2014 04:23 PM)Debora napsal(a): [ -> ]Tom Seeley věnoval svou knížku svému příteli a učiteli, významné postavě včelařské vědy, profesorovi Martinu Lindauerovi (1918-2008).
V inteligentním kolektivu nemá individuum nikdy rozhodující slovo. Inteligence včelstva je založena na tom, že každá včela přijde se svým kouskem informace a výsledné rozhodnutí včelstva je pak dáno vyhodnocením počtu hlasů kolektivního hlasování.
(Tom Seeley, Ithaca, New York)

Hlasovanie? Blbosť. Hlasovať môžu iba ľudia. Živočíchy konajú inštinktívne. Nerozmýšľajú, ktorá možnosť je lepšia... Konajú pudovo. Objaví sa nejaký spúšťač a nasleduje podmienený reflex. Žiadna demokracia... To by každá včela musela mať vedomie a rozum na úrovni človeka, pretože hlasovanie je čisto ľudský výmysel... Ešte šťastie, že u včiel demokracia neexistuje, demokracia koniec koncov je tiež iba človečí konštrukt, pretože tak by včelstvo ako jednotný superorganizmus rýchlo zaniklo. Sila včiel je v jednote, v tom že tvoria celok, individuálne sú neschopné života, vyvinuli sa ako spoločenstvo. Demokracia je možná len tam, kde je právo jednotlivca nadradené právu spločenstva a to vo včelstve určite nie je... Práve naopak. Každý jednotlivec sa musí obetovať pre fungovanie celku. Inak sa tomu hovorí aj uvedomelý komunizmus... V ľudskej spoločnosti nemožný, u včiel bežný...
(28.02.2014 03:21 AM)MilanBencúr napsal(a): [ -> ]Známy americký včelársky odborník A.Latham vážne vyhlásil, že život v úli riadia "kontrolné včely", čosi ako majitelia účastín. A zasa F.Trollope-Belew vydal dielo, v ktorom sa hovorí, že život v úli riadia tri, štyri včely, ktoré sa venujú len organizácii medového a voskového priemyslu a koordinujú vzťahy medzi jednotlivými skupinami včiel. Chýba tam už len komisia na vyšetrovanie protivčelej činnosti! Aj známa americká encyklopédia včelárstva vnucuje čitateľom myšlienku, že v každom úli majú vlastný Wall-Street, ktorý riadi včeliu spoločenskú mienku.

Možná by se daly vydělat nehorázný prachy z prodeje čtyř koordinátorek do každého amerického úly.
Hezký a kolik dáš za návod jak je najít???
Základem každého superorganismu (společenství) je schopnost synchronizovat a hromadit rozptýlené vědomí (myšlenky) jedinců. "Boží prokletí" superorganismu homo sapiens spočívá jen v tom, že kolektivní vědomí superorganismu homo sapiens tuto schopnost ve svém evolučním stádiu vědomě nevyužívá, nebo demokraticky popírá. Evoluční stav organismu je charakterizován schopností komunikaci jedinců ve prospěch svého kolektivu. Lidstvo má sice technologii a vědomí, které je jiným druhům na Zemi vyspělejší, ale doposud se nezbavilo třídního kanibalismu.
(28.02.2014 12:43 PM)Jaro Stoklasa napsal(a): [ -> ]Hlasovanie? Blbosť. Hlasovať môžu iba ľudia. Živočíchy konajú inštinktívne. Nerozmýšľajú, ktorá možnosť je lepšia... Konajú pudovo. Objaví sa nejaký spúšťač a nasleduje podmienený reflex. Žiadna demokracia... To by každá včela musela mať vedomie a rozum na úrovni človeka, pretože hlasovanie je čisto ľudský výmysel...

Definuj instinkt. Instinkt je objektivní hodnota náhody, schopnost jedince posoudit situaci na základě přirozené inteligence. Inteligence sama o sobě není nic jiného, než schopnost hodnotit. Vědomí je vykonaná práce, duševní matrika dostupných informací jednotlivce. Jak tedy definovat kolektivní instinkt? Podle mého názoru se nejedná o instinkt, ale o kolektivní vědomí, nebot' objektivní hodnota je součet informací každého jedince.

Jednotlivá včela určitě nemá vědomí člověka, ale mi se tu bavíme o kolektivním vědomí. Každopádně se podle mého názoru kolektivní hodnota vědomí včelstva vůbec nedá srovnávat s kolektivním vědomí lidstva a už vůbec ne s vědomím jednoho jedince.
Co Tom Seeley odpozoroval, nemá smysl popírat jen proto, že máme rozlišný pohled na definici demokracie a inteligence. A ano, každá včela obětuje svůj život ve prospěch celku, to je přirozený komunismus, tak proč upírat včelstvu kolektivní vědomí na vyšší úrovni, než je kolektivní vědomí lidstva?
"Instinkt je objektivní hodnota náhody, schopnost jedince posoudit situaci "... Inštinkt je fyziologický proces vyvolaný spúšťacím faktorom, ktorý sa reálne prejaví v správaní. Zvieratá nevedia "hodnotiť", nemajú preto inteligenciu. Možno, ak vôbec, nejaké nižšie formy, závisí od definície inteligencie. Kolektívne vedomie zvierat neexistuje. Je to výmysel, púhy ľudský konštrukt... Všetky tieto filozofie, včetne vašej, sú len antromorfizáciou prírody...
když přijedem na zahradu, uvítá nás rodinka vran. Už nás znají. Samozřejmě očekávají, že se bude něco na zub. Ale pokud se nic nehodí na gril, jsou velmi skeptické a jdou zkontrolovat tašky. Naštěstí se ještě nenaučily otvírat ledničku. Loni měly mlád'ata a tak je přivedli, aby nás svému potomstvu představili. Nyní k nám chodí i mládež. K sousedům nechodí, o těch vědí, že to jsou škrblíci.

Není to o včelách, ale hodí se to k tématu (německy)


a závěrem trochu kolektivní inteligence, a neb kolektivní probuzení (české titulky)

Stran: 1 2
Referenční URL's