Forum Šance pro včely

Úplná verze: Nástavkový klát
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3

Milan Urík

Na žádost Miroslava Macka vkládám pdf soubor s fotodokuentací nástavkového klátu.
Keďže sa zatiaľ len učím ako funguje toto fórum a nepodarilo sa mi tu umiestniť prílohu poslal som to na spoločný email a nezávisle mi s tým viacerí naraz pomohli. Debora prílohu umiestnila k téme Klát a admin to pridal k prezentaciám účastníkov a tiež vytvoril novú tému Nástavkový klát , ďakujem. Dostal som pár pekných odkazov aj dotazov cez email , budem teda v tejto téme pokračovať.
Z výroby tohoto úľa fotky nemám ale ak by niekto mal záujem o výrobu takéhoto úľa, môžem poskytnúť nejaké rady. Mám viac foto (aj niečo z výroby) ďalsieho trochu iného klátu. V blízkej dobe zverejním.
Posielam sľúbenú prezentáciu o ďalšom kláte.
Prosím administrátora aj o umiestnenie do prezentácíí účastníkov
ďakujem
Míro, capku dolú! Ten je opravdu vymakaný!
Už som predstavil dva druhy nástavkových klátov.
Cez zimu mám v pláne dodlabať ešte tento. Oproti tomu s trámikmi ktorý bol inšpirovaný Warré , tento bude jednoduchší na soôsob Japonského úľa. Výška nádstavkov je len 15 cm a bude bez trámikov. Pri oboch vidím trošku problém že pri prehadzovaní nádstavkov (neviem či sa bez toho zaobídem) nebudú pekne na seba pasovať. Včelári hovoria "dožijeme uvidíme" , ja pridávam "vyskúšame uvidíme".
Miro
Míro, jseš architekt včelího domova!
Věřím, že Tvůj klát a Tondův Japončík jsou základem nové kultury nástavkového včelaření s pevnou stavbou. Smile
Dík Debora,
Nemyslím že to treba brať až tak velkolepo. Robím len čo ma baví a na čo si v tejto uponáhľanej dobe nájdem popri mojej rodine čas.
(28.11.2013 11:58 PM)Macek napsal(a): [ -> ]Dík Debora,
Nemyslím že to treba brať až tak velkolepo. Robím len čo ma baví a na čo si v tejto uponáhľanej dobe nájdem popri mojej rodine čas.
NádheraHeartHeart Zvlášť vysoko hodnotím uříznutí přesného nástavku, dokonalá práce s pilou.
Protože s tím zjevně máš zkušenost - otázka na to, co mě nejvíc vrtá hlavou - čím a jak to dlabeš ? To jsem nikde neviděl a přide mi to nejpracnější.
Doufám, že nějaký polínko taky seženu, ale osobně se mě víc líbí nerozběrný, tak jak to mají ti frantíci - horem vybíratelný, podle místního pamětníka to prý funguje dobře.
To rozebíraní je moc hezký, ale už se mi to zdá jako dost velký zásah. Taky jsem zvědavý, jak to půjde od sebe.
Pekná práca Smile
Kedže nemám ani klát ani pilu a skúsenosti s rezaním tak som si povedal že najbližšiu sezónu si spravím pre radosť takúto obdobu Warré http://warre.biobees.com/hexagon.htm pretože mám plno odrezkov Smile
(29.11.2013 02:56 PM)schützmeister napsal(a): [ -> ]Protože s tím zjevně máš zkušenost - otázka na to, co mě nejvíc vrtá hlavou - čím a jak to dlabeš ? To jsem nikde neviděl a přide mi to nejpracnější.

Áno , pokiaľ je klát z vnútra málo vyhnitý ,ako tento budúci "japonec" je na tom trochu práce. Používam náradie viď foto 1,2. Najlepšie je pozháňať také kláty na ktorých sa človek málo narobí. Na jar som prišiel k trom ktoré boli takmer hotové. Stačilo vnútro mierne prečistiť čo čiastočne zvládol moj 12 ročný syn. Kedže mali skončiť len ako lapače rojov moc času som im nevenoval pretože viem že je malá pravdepodobnosť že to skončí úspechom. 4- skončil u bratranca na chate v blízkosti miesta kde sa roj už raz usadil. Foto 5- umiestnil som ho na hrušku asi 5m za mojou včelnicou. Ten už skoro splnil svoju funkciu. Foto 6- asi 10 metrov nad včelnicou. V ňom sa zapáčilo matke šršňa. Chytil som ju do fľašky. Jeden deň som ju väznil kým som si o sršňoch čo to naštudoval. U nás sú pomerne vzácne a preto som ju pustil na slobodu. Ale ten jej začiatok stavby v kláte som jej zrušil a otvor som dočasne upchal. Potvorke som švédske stoly nedoprial. Wink
Stran: 1 2 3
Referenční URL's