Forum Šance pro včely

Úplná verze: Japonský úl
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Chtěl jsem se jen zeptat zdali budete toho Japonce vyrábět v rozměrech uvedených zde, nebo provedete nějaké korekce pro naši medonosku AM, protože Japonec je v originále určen pro včelu indickou AC, která ale má menší požadavky na prostor.
(09.01.2014 03:01 PM)Mlha napsal(a): [ -> ]Chtěl jsem se jen zeptat zdali budete toho Japonce vyrábět v rozměrech uvedených zde, nebo provedete nějaké korekce pro naši medonosku AM, protože Japonec je v originále určen pro včelu indickou AC, která ale má menší požadavky na prostor.

Pokud by byl větší zájem, možná bychom mohli zorganizovat hromadnou objednávku podobně jako se to dělo u werréček. LD
Je zde nějaká nabídka? Jaká bude cena? Pokud by se dal Japonec koupit ala Matelova "dřevěná košnice", tedy že by přišel poštou (či osobním odběrem) v rozsypu a stačilo by ho jen sešroubovat, tak by se mi to velmi líbílo. Každopádně by to muselo být za rozumnou cenu, protože Japonec se v podstatě dá sestavit tak, že si koupím prkno v Hornbachu, nechám si ho na přížezu nařezat a doma ho sešroubuji, tedy zde bych viděl cenový strop.
A ještě jednou bych se zeptal zdali má někdo nějaké zkušenosti s úpravou rozměrů? Četl jsem, že tento úl je původně určený pro včelu indickou a pro včelu medonosnou je potřeba ho zvětšit, otázka je jak moc? Originální Japonec má světlost 22cm*22cm. Stačí světlost zvětšit na půdorys Warré 30cm*30cm? Nebo radši na půdorys Optimalu 43,5cm*43,5cm?
Warre na japonský spôsob

[Obrázky: japan_comb_spales.jpg]
Myslím, že J.Hucko tady má nějakého kamaráda truhláře, který by byl ochoten ho udělat. Třeba se ozve. Jinak pokud jde o rozměy, bral bych originál nebo na půdorysu Warré. Na velkých rozměrech už nefunguje tak dobře komínový efekt. Obsah lze "dohnat" počtem nástavků. LD
Kto má odvahu a chuť experimentovať, môže skúsiť aj federatívny spôsob. Pri vyrojenom včelstve neprídete o výnos medu. Vyrojené včelstvo a roj postavíte vedľa seba. Keď roj postaví dielo a mladá matka vo vyrojenom včelstve sa oplodní, dáte obom rodinám materskú mriežku a na ňu spoločný medník. Po medobraní odstránite zaviečkovaný plod, včelstvá spojíte a zazimujete bez liečenia.
http://nasapravda.blogspot.sk/2010/01/dv...warre.html

[Obrázky: 2queen.png]
(09.01.2014 08:41 PM)Leoš Dvorský napsal(a): [ -> ]Myslím, že J.Hucko tady má nějakého kamaráda truhláře, který by byl ochoten ho udělat. Třeba se ozve. Jinak pokud jde o rozměy, bral bych originál nebo na půdorysu Warré. Na velkých rozměrech už nefunguje tak dobře komínový efekt. Obsah lze "dohnat" počtem nástavků. LD

Dobrý den všem,
připravuju webovky, kde budeme s kamarádem tyhle úly nabízet k prodeji. Rozvoz pak např. s PPL, nebo normální poštou. A všechno to uděláme jako skládačku alá Matelova dřevěná košnice. Start webu plánuju na víkend, tak trpělivost (myslím tenhle víkend). Smile

Honza
Takže malá změna, nebudeme úly posílat jako skládačku, ale už sestavený. Na ceně se to nepromítne, zůstane stejná. Skládačku uděláme možná až u Langstrothu.
No a jak jsem slíbil, tak taky plním, tady jsou webovky:

http://kouzlovenkova.wordpress.com/japonsky-ul/
Ahoj Honzo,
z jakého materiálu děláte stříšky?
Ahoj Deboro,
základna střechy je ze smrku, na vrchu je pak přidělaná plechová střecha.

Experimentujeme s nahrazením plechu dřevem, problém je trochu s trvanlivostí takový střechy. Nedokážeme ji odhadnout a prodávat šmejd taky nechceme.

Honza
Referenční URL's