Forum Šance pro včely

Úplná verze: Warré
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
(11.04.2014 07:18 AM)MilanBencúr napsal(a): [ -> ]Aj napriek tomu, že nevedel o včelách absolútne nič, stal sa z neho úspešný prírodný včelár. Vďaka výborným znáškovým podmienkam v jeho lokalite. Včely si v takom prípade poradia bez akejkoľvek manipulácie s nadstavkami, bez mesačných kalendárov a bez mágie s popolnicami z krematória klieštikov.

ano, a já sprásknu ruce, plivnu na úl a včelstvo vynese na leták popel Wink
A když ta slina dopadne zajiskří to?Big Grin Mě by spíš zajímalo, kolik toho popela je a jak je jemný?. Poprášit včely něčím co na nich ulpí může mít ten efekt, že se včely začnou navzájem čistit a při tom s největší pravděpodobností sundají i nějakého roztoče. Takže to, že by to mohlo fungovat nezavrhuji, i když té omáčce z astrologie kolem nerozumím.
Poslední dobou se objevují příspěvky, jak přejít na warré pokud možno bezproblémově. Uvedl bych svůj postup přechodu na půdorys warré z L159.

1. Objednáte si u renomované včelařské firmy 2ks plechových vík na standartní tenkostěnný úl rámkové míry 39x24 cm (mailem).
2. Po zaplacení dobírky, odjezdu přepravní firmy a roztržení balíku tupě zíráte na plechová víka o délce strany 39 cm....
3. Nereklamujete. Berete to jako vnuknutí shora. Bude to chtít k víku dodělat úl. Stejně jako Kocourkovští víte, že nejdůležitější na stavbě je střecha a se stavbou se začíná od střechy. Tu máte.
4. Vida, na půdorys 30x30 cm se stěnou 2,5-3 cm by víko krásně pasovalo.
5. Začnete přiřezávat Matelovy nesložené nástavky L159 a vyrábíte nástavky warré. K tomu vymýšlíte technologii přestupu.
6. Půjdete na to oddělkem z L159. Budete potřebovat: vše na oddělky z L159, nástavek warré, loučky na warré, kousek 8 mm tlusté laťky, uřízlá redukce z cca 2 cm tlustého prkna a krycí prkýnka (nejsou na fotce).
[attachment=464]
7. Vytvoříte oddělek, na kraj plástů dáte redukci, doplníte loučkami (rámky).
[attachment=465][attachment=466]
Zaklapnete víko a necháte stavět (způsob krmení vynechávám).
8. Po vystavění, zakladení a zavíčkování warré loučky tuto přemístíte do warré nástavku doprostřed a ten dáte na L159 takto
[attachment=467]
Očko na fotce je blbě. Má být na druhé straně. To mi při fotorekonstrukci uniklo...
Laťkou podepřete, aby se warré nástavek nekýval.
[attachment=468]
9. Na zakrytí části rámků a krmítka mimo warré nástavek použijete prkýnka. Případně utěsníte, aby jim tam moc netáhlo. Krmíte kapsovým krmítkem v L159 (odklopením prkýnka). Zazimoval jsem v 1NN L159 a 1NN warré. Letos už začaly stavět, tak jsem jim přidal nástavek.
[attachment=469]
A dnes pohled pod fólii.
[attachment=470]
Další vize je, že až přidám další nástavek, tak odříznu L159 mřížkou (matka samozřejmě nad) a po vyběhnutí ho odstraním, podstavím čtvrtý nástavek warré, dno a mělo by být hotovo.
Japonec? Nie , je to Warré. Niekedy si včely nedajú do toho kecať a robia si pekne po svojom aj keď im tam dáte delta trámiky natreté voskom.
(12.04.2014 09:50 PM)Tomáš Palata napsal(a): [ -> ]Další vize je, že až přidám další nástavek, tak odříznu L159 mřížkou (matka samozřejmě nad) a po vyběhnutí ho odstraním, podstavím čtvrtý nástavek warré, dno a mělo by být hotovo.

Mohu se zeptat, jak zajistíte, aby byla matka nad a plodovala ve warré?
Prolistuji nástavek L159 a pokud ji najdu, tak ji vychytím a dám nad do warré. A pak mřížku. Jinak ve warré nástavkách už zavíčkovaný plod byl, když jsem dával druhý warré nástavek. Třeba už tam sama bude.
Milí přátelé,
přečetl jsem si anglický překlad knihy od pana Warrého "Beekeeping for all".
Přesvědčil mne, chystám si první Warré nástavky a moc se těším na chov na
horních loučkách s pevným plástem.

Chtěl jsem se zeptat jako úplný Warré zelenáč na několik detailů:

1) očka - platí, že očka do Warré nepatří, nebo jsou i jiné zkušenosti?

2) prodyšný strop je základ, neprodyšná fólie nahoru nepatří, nebo má někdo zkušenosti i s Warré nahoře s fólií?

3) rotace nástavků - pan Warré popisuje způsob vedení, kdy rozšiřuje jednoduše podstavením, žádné rotace pro podnícení plodování nebo podnícení stavební činosti. Způsob, který popisuje pan Warré mi připadá, že minimalizuje lidské zásahy do včelstva, tedy že je blíže přírodnímu přístupu, než představují všelijaké rotace nástavků nebo přendavání rámků.
Uvědomuji si, že v našem prostředí, může být potřeba způsob vedení včelstev ve Warré mírně upravit z důvodu vnějších podmínek, ale i tak se ptám, zda je ten základní Warrého způsob v našich končinách nevhodný.

Děkuju
TJ
(12.03.2015 06:32 PM)Tomáš Jílek napsal(a): [ -> ]Uvědomuji si, že v našem prostředí, může být potřeba způsob vedení včelstev ve Warré mírně upravit z důvodu vnějších podmínek,

Táto tvoja veta to úplne vystihuje. A to nie len pre Warré úľ ale vo všeobecnosti. Napríklad u nás pri jarnom rozširovaní ak by som podstavil prázdny nádstavok z trámikmi dole tak by som sa tam stavby skoro nedočkal.
Představte si, jak vypadá přirozené dílo a pak suďte, jak rozšiřujete. Právě rozšiřování a snahou po usnadnění si práce se dělá hodně chyb, ba co více, škod, které sice nemusí být na první pohled vidět, ale projeví se (třeba v populaci kleštíka). Pokud budete rozšiřovat nahoru musíte si uvědomit že s velkou pravděpodobností budete do středu hnízda dostávat buňky o velikosti i sklonu, které by se tam v přírodě nikdy nedostaly, například. To je právě o té architektuře díla a jejím velkém , stále opomíjeném významu. Když už nic tak alespoň držte vždy střední osu a do nástavku dávejte jako vodící takový plást, který do té architektury patří. Není to tak složité. Rozšiřování směrem nahoru je sice pohodlné a rychlejší, ale ne tolik přirozené. Včely sice akceptují hodně, ale za jakou cenu nikdo neví. Pokud používáte mezistěny všude, je to jedno, ponejvíce prostě nepřirozeně. Tady prostě je i vidět to, že nevybíráme do chovů taková včelstva, která tu tendenci obsadit především česno a stavět dolu mají, ale dáme přednost těm, která to směrem nahoru zvládnou rychleji a lépe. To je právě ta naše zodpovědnost za další vývoj včely medonosné. LD
Ja včelárim s rojmi, ktoré spájam s materským včelstvom. Karel Crha to v Brne výstižne pomenoval, že vitalizujem včelstvá warre rojmi. V takomto prípade s architektúrou diela v plodisku problém nemám. Každé warrevčelstvo má každý rok nové plodisko v dvoch nadstavkoch. Tie dva nadstavky včelstvu na plodovanie stačia. Je možné ich medzi sebou rotovať. V medníkových nadstavkoch je už potom jedno v akom poradí sú plásty uložené. Väčšinou oddeľujem medník od plodiska mriežkou, pretože v mojej lokalite je mierna a dlhotrvajúca znáška. V lokalitách s výdatnými znáškami (repka, agát, slnečnica) včely bez problémov stavajú dielo smerom nadol aj v niekoľkých nadstavkoch.
Očká nadstavky úľa warre nepotrebujú, pretože vzduchotechniku včely v úli postavia samé.
Ako strop používam dosku.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Referenční URL's