Forum Šance pro včely

Úplná verze: Housel positioning
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(26.07.2013 09:43 AM)Leoš Dvorský napsal(a): [ -> ]Pan Wurm také setrvává na mezistěnách, bť menších rozměrů z Švédska a jak jsem vyrozuměl, o významu Y a obrácené Y má , tedy podle mne a mohu to dokázat, zkreslené představy.

Leosi, píses, ze nesouhlasís s principem Housel positioning na kterém bazíruje metodika Dee A. Lusby a . Napis nám, prosím, neco o Tvém sledování tohoto efektu.

Michael Bush na téma Housel positioning

Dekuji
Ahoj Deboro. Prosím tě ber to trochu přes palec. Ke mně se dostávají informace a já o ně vlastně ani nestojím. Infomrace z vnějšku jsou pro mne jen buď potvrzení nebo motivací pro další práci.
Pokud jde o pana Wurma, bylo to také tak a to video bylo snad několikrát překopírované, nebylo moc kvalitní. Jinak si jeho snah cením, ale mám zkušenosti s prvními dvěma dovozy od něj do ČR a nic tak choulostivého na V.d krom buckfastké včely jsem nezažil ( u mně tak na 3 měsíce života). Je to ale takových 12 let a může to být o něčem jiném, nevím. Přál bych mu a nám to.
Z toho co jsem rozuměl (mluvil anglicky, to mi moc nejde a také když mu to nešlo v němčině, tam jsem silnější, ale ta kvalita zvuku.....), že včelaří na mezistěnách s buňkami 4,9 a jeho vzorem je asi pan Östarlund ze Švédska. Už jen tohle je podle mne chyba, vlastně totéž, co velikost 5,4mm. On na těch mezistěnách včelaří 9 let, tedy tak dloho jako já na volné stavbě. Snad na ni chce také přejít, nebyl moc přesvědčivý. No a pokud jde o ta Y tvrdil, že když jsou tak, či onak (záměrně nepíši jak, je to totiž šumák), tak, že mu přijde, že jsou včely klidnější. No já to vidím takhle. Je třeba nejprve pochopit obecnější věci a od nich se dostávat k jednotlivostem, třeba k těm Y nebo jak to budeme nazývat.
Mohu bezproblémů ukázat plásty, kde je to klidně napůl a nebo i 1/4 tak, pak opačně a znovu. Tohle záleží na tom, s kolika srdíčky včely začínají stěvět. Rozhdně nemohu potvrdit to, že ta včelstva, která staví jen 1 srdíčko, tedy pravidelně jsou lepší v nějakém ohledu. Je zde ještě spousta dalších vlivů a já to již mockát napsal. Sice ne polopaticky, to se mi často vytýká, ale jak jsem řekl. Kdo ví, ví, kdo ne nemusí vědět, protože mu to stejně nepomůže bez pochopení podstaty věci.
Ta Y sice také patří do architektury včelího díla, jsou ale mnohem, alespoň ve vztahu k V.d, důležitější věci. Vlastně kecám, ve vztahu k celkové selekci, třeba právě na viry. O naší možné zootechnice nemluvě. Asi budeš mít pocit, že jsem toho moc neřekl. Na svých přednáškách to říkám trochu podrobněji, tady to nelze a ani nechci. Letos jsem měl na téma Včelaření na volné stavbě přenášku ve Zlíně a Volyni. Tutéž budu mít v Ostravě. No a ve Zlíně a BIskoupkách to bylo Varroáza trochu jinak (tady slovo lék, léčení rozhodně neuslyšíš a jde to) a tu budu mít v Brně (jo a 8.9. přímo v jámě lvové), na naších akcích ŠPV,pokud se tam dostanu (dělám co mohu, ale znáš to ,proti Bohu......) No a tím nejspíš se svými přednáškami skončím a "slávu" přenechám jiným.
LD
Dnes som kontroloval tri roje z môjho chovu s malými včelami, ktoré som osadil 16.júna do úľov miery "B". Obdivujem ich vitalitu. Včely postavili nádherné prirodzené dielo s robotníčími bunkami a pripravili si slušné vence so zásobami medu na zimu.
Na deviatom rámiku začali so stavbou aj trúdích buniek. Tá fotografia sa mi celkom dobre vydarila. Zaujímavý na tej fotografii je práve Y. Na predlohe majú včely po celej ploche rámika Y s nohou orientovanou kolmo na dno alebo povalu úľa, čiže tak, ako im to medzistienka predpisuje. Už viacej rokov si všímam, že na prírodnom diele pri studenej stavbe včely stavajú bunky s Y nakloneným k prednej a zadnej stene úľa, ako to zretelne vidieť na obrázku. Z takto orientovanej stavby prírodného diela starí včelári dávno odpozorovali, že rámiky nemožno ľubovoľne obracať a miešať medzi sebou, ale ich treba ukladať alebo stisnúť dohromady vždy v takom poradí, ako ich včely postavili - a to aj v medníku pri medobraní a po vytočení medu. Kto túto zásadu dodrží, tak jeho včely budú kľudné, nepichavé, nebudú musieť naprávať to, čo včelár svojou neopatrnosťou pokazil, ale sa budú spokojne venovať svojej každodennej práci. Poradia si aj s teplotou akú dnes v slovenských horách na Orave máme.

[attachment=174] [attachment=173] [attachment=175]
Referenční URL's