Forum Šance pro včely

Úplná verze: Co se děje v úlech teď
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(26.01.2014 10:43 AM)Leoš Dvorský napsal(a): [ -> ]Konečně slušný mráz -14, slabý sněhový poprašek, oblast MB.Jak jste na tom jinde?

U nás celodenný mráz -10°C, poprašok snehu asi 5 cm, včielky hučia, počuť ich aj 2 m od úľov.
Šumava -3st, mlhavo, trochu padá, sněhu tak 5cm, radši bych, kdyby se nám větší mrazy vyhnuly a zůstaly na severu. Zatím to jde.
Včely těsně před ochlazením - v zastíněných stanovištích trpí úplavicí, od vánoc nebyly venku, možná i od dřív a jsou na melecitóze.
Ty co byly na slunci a větru vypadají super.
7:00 -16C, súvislý sneh cca 10 - 15 cm. 13:00 -9C.
(26.01.2014 02:47 PM)schützmeister napsal(a): [ -> ]Šumava -3st, mlhavo, trochu padá, sněhu tak 5cm, radši bych, kdyby se nám větší mrazy vyhnuly a zůstaly na severu. Zatím to jde.
Včely těsně před ochlazením - v zastíněných stanovištích trpí úplavicí, od vánoc nebyly venku, možná i od dřív a jsou na melecitóze.
Ty co byly na slunci a větru vypadají super.

Jaké máte strůpky ? V případě melecitozy nebo zkrystalizovaných zásob je výhodnější neprodyšný strop (a tím vlhčí prostředí, nevím ,ala další podstatné věci ohledně zimování,tak to tak berte), třeba folie. Možná by se to dalo i nyní vyzkoušet i když na masovější experimenty v této oblasti je pozdě. Za měsíc ale ty folie nad včelstvy stejně budou kvůli potřebné vlhkosti při odchovu plodu. LD
U mě (okres Cheb) už druhý den - 7 a cca 3 cm sněhu. Koukal jsem na podložky - nevím jak odevzdam vzorky měli, je tam toho hrozně málo.
Haribol přátelé, v Tachově v poledne +1 stupeň, 5 cm sněhu krásné slunečné počásko, dal jsem procházku s poníčkem a obešel stanoviště, v úlech jen jemný téměř neslyšitelný šum, u jednoho stanoviště jsem dal sváču a jedna soudružka vylétla a sedla si na mne, tak jsem ji slušně pozdravil zazpíval jsem jí mantru a ona během pár minut vytuhla, tak jsem jí zazpíval na cestě do včelího ráje, mějte se všichni krásně sluníčkově, Tonda.
(26.01.2014 06:00 PM)Leoš Dvorský napsal(a): [ -> ]Jaké máte strůpky ? V případě melecitozy nebo zkrystalizovaných zásob je výhodnější neprodyšný strop , třeba folie. LD
Jo, mám tam folie. Jsem na to fakt zvědavý, všude se říká, jak melecitozu nerozchodí, ale zatím to vypadá dobře - ona taky není ale žádná zima, naštěstí. Ale jak říkám, vypadají nejlíp tam, kde mají sucho, takže nevím, jestli ta poučka s vlhkem bude správná.
(27.01.2014 07:14 PM)tondabh napsal(a): [ -> ]u jednoho stanoviště jsem dal sváču a jedna soudružka vylétla a sedla si na mne, tak jsem ji slušně pozdravil zazpíval jsem jí mantru a ona během pár minut vytuhla, tak jsem jí zazpíval na cestě do včelího ráje, mějte se všichni krásně sluníčkově, Tonda.

Haribol Tondo, chantovali jste, že děvče zapomělo čas Wink
Jo přesně tak...
(28.01.2014 11:34 PM)MilanBencúr napsal(a): [ -> ]Miroslav, myslím, že ani tvoje včelstvá neplodujú. Skús položiť dlaň na povalu úľa. Určite ešte nie je teplá.

Toto je reakcia na príspevok 49 z témy Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách ale myslím že patrí k téme Warré alebo tu.

Milan, trochu ste ma inšpiroval k tomu aby som stav včelstiev lepšie preveril. Začal som úľom 6. Odhrnul som uteplenie v dekaboxe a strop nebol nejako výrazne teplý. Na základe nedávneho pohľadu do úľa cez letáč a podľa meliva na podložke vidieť že chumáč sa nachádza v ľavom prednom spodnom rohu. Pohľad cez okienka hovoril že chumáč nie je moc rozvoľnený a javilo sa že Váš predpoklad je správny. Pri kontrole ďalšieho úľa č.4 sa ukázala úplne iná situácia. Včely v aktívnom pohybe a okienko v strednom nádstavku „horúce“. Tieto určite plodujú. U ďalších bola aktivita menšia a okienka ani teplé ani studené , takže ktovie? Ale myslím že skôr plodujú ako nie. Úľ 10 je vlaňajší roj a 5,7 sú vo včelíne. Kontroloval som to dnes o 17 hod , teplota -2°C.
Ak aj všetky plodujú , vedia čo robia a nič to nemení na konštatovaní že trámikový úľ je pre včely úžasné obydlie. Okienka sú tiež výborná vec. Teda aspoň pre mňa začiatočníka. Pomohli mi zistiť viac o stave včiel bez toho aby som ich vyrušoval. Už len rada od skúsenejších ako môžem tieto poznatky zúžitkovať ?
Referenční URL's