Forum Šance pro včely

Úplná verze: Co se děje v úlech teď
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Já sršně běžně pozoruji jak mi loví včely za letu. A když tam stojím tak si prohlídne i mě, ale vzdá to a odletí.
Pro posily?
(20.09.2014 08:54 PM)Leoš Dvorský napsal(a): [ -> ]
(20.09.2014 08:07 PM)Crha Karel napsal(a): [ -> ]Na půdě nám staví sršni už druhé hnízdo, první, rozpadající se, je na ploše cca půl m2 a druhé kulovité je asi v polovině stavby, velikostí se bude blížit medicimbalu. Úly mají z bezpečnostních důvodů otevřené jen jedno spodní očko, česna zavřená. Ovšem, pokud mi zlikvidují jediné včelstvo z těch co mi zbylo, nemilosrdně je vyhladím. K budhistům mám ještě daleko, pořád převládá výchova, že slabším se má pomáhat.

A nemají,ty co ještě staví, šikmý oči? To začali nějak sakra pozdě, že by byl před námi ještě dlouhý pozdim? LD

a nemáš tam náhodou vespa velutina nigrithorax, která byla tento měsíc oficiálně potvrzena v Německu nedaleko Karlsruhe?

[Obrázky: Vespa_Velutina.jpg]

pramen NABU
Nestraš. Podle vyobrazení to je sršeň obecná (Vespa crabro), ovšem extra vyvinutá. Wiki uvádí, "že královny dosahují velikosti 23 až 35 milimetrů, samci a dělnice jsou menší", našel jsem (hnízda se musely zlikvidovat neboť na půdě se začalo pracovat) nejméně dvě desítky jedinců větších 32mm.
no já si jen vzpomínám, že jsi na Korsice přitahoval veškerou havět' a přes Karlsruhe jsme jeli, tak jestli jsi ji omylem nepřitáhnul do Čech. Big Grin
Včera jsem na jednom stanovišti zjistil, že mi holky někde hezky loupí. V 18.00 létaly některé jak o život a zpět jak bombarďáci. Jsem zvědav, co si zase od koho přinesou, roztoče a jiné patogeny potřebuju nutně.
Jinak pro zajímavost, Tumida potvrzena v jižní Itálii. To jsou ty dovozy tzv. varroatolerantních včel z USA, které pak padnou v prvním roce. Čekají nás pěkné věci, více v Brně. LD
U nás to letos loupežnictví taky přeje. Přesto, že je nakrmeno a vše v pohodě, na česnech je stále cvrkot. Loupežníci jsou nacpaný k prasknutí, ale já z toho, vzhledem k místním možnostem moru, až tak unesený nejsem.Confused
Ta Tumida je teplomilná, ne ? Myslím, že naše zimní třicítky by jí mohli stačit.Big Grin
Co uvnitř nevím, od "medobraní" lípy jsem úly neotevřel, ale na česnech docela provoz a nosí hlavně pyl z Topinambur. Abych otvíral úl v podletí to by se napřed muselo odehrávat něco podezřelého na česně.
Když jsem četl o výskytu Lesknáčka úlového v Itálii, tak mě hned napadla zimní měl co se odevzdává na vyšetření VD, že to bude pro zastánce udržení této jednoty další důvod proč to zachovat pro generace příští a to proto, že se tak může zjistit jestli Lesknáček už nedorazil i k nám.
Dnes o 17 hodine som pozoroval podozrivo veľkú aktivitu na včelstve v úli Čechoslovák s medzistenami. Kontrola podložky potvrdila problém. Včelstvo vyrabované , ale okrem vosku a zbytkov včiel tam boli aj „pozostatky“ nejakého hlodavca ktorý mohol tomuto stavu dopomôcť. Hlodavca som v úli nenašiel , len obhryzené plásty. Hlodavce asi môžu spôsobiť kolaps včelstva ale v tomto prípade ten hlodavec asi vedel že si vyberá jedno z najslabších včelstiev takže príroda urobila selekciu namiesto mňa. Pár „pozostatkov“ som našiel ešte v jednom slabšom ale zatiaľ fungujúcom Warré úli takže si naozaj vyberá „tie správne“. Pre istotu však nasadím nejaké zábrany na všetky včelstvá. Asi rozstrihám jednu materskú mriežku. A čo sa týka tej selekcie už sa teším na prednášku p. Dvorského v Brne.Wink
v ,,regionu,, mám vodní myši a zábrany na česnu proti hlodavcům nechávám celý rok. Prostě jinak to nejde. Kdybych zábrany odebral, tak mi včelstvo do týdne zlikvidují a to bez ohledu na sílu včelstva.
Referenční URL's