Forum Šance pro včely

Úplná verze: Co se děje v úlech teď
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jirko, co s tím obřím vcelstvem budeš dělat dál? Necháš to tak, nebo ještě vytvoříš nějakej ozdravnej oddělek? Já to mám na nejvíc na šesti NN a po tom, co jsem udělal před čtrnácti dny ozdravný oddělky kdovíjak silný nejsou.
Velice dobrá otázka Tomáši - sám o tom pořád přemýšlím - tohle je loňská vajíčkovka z linie Buckfast, které se ale neosvědčily ohledně populace VD - na jaře jsem do tohoto včelstva dával ekopol a teď jsou pěkně čisté a pracovité ale bojím se, aby se to napřesrok neopakovalo (druhé "silné" BF včelstvo bylo taky plné VD, na jaře mi dvakrát vyschlo - brzké plodování a spotřeba zásob, a pak trpělo vápenatěním). Mám tu od Jirky Marxe z loňska materiál původem od Leoše a ten se pěkně rozjel a teď z něj mám další matky v oddělcích. Přemýšlel jsem tedy, že všechny svá ještě existující včelstva z linie BF buď rozdělím na silné oddělky s novou matkou nebo je nechám jak jsou v plné síle a matku vyměním až v podletí/na podzim oddělkem s kraňskou matkou. To včelstvo s vápenatěním bude mít matku každopádně, s tímto tahounem plným medu ještě nevím ale s největší pravděpodobností dostane novou matku též.
U mě dnes slunečno - na sluníčku + 25C, silné prolety a začínající pylová snůška, nejspíš už někde práší líska..
Tak tak, jsem zvědavý, co to s včelstvy udělá, snad se moc nepoblázní, jaro by mělo být ještě daleko. U mámy kvete vřesovec, jen to bzučelo, lísky kvetou taky jestli jsem se dobře koukal...
U dvou dvouletých včelstev jsem předevčírem vyndal zavíčkovaný plod - přesto, že včelstva jsou dost silná, bylo ho pomálu - vždy na dvou rámečcích, zavíčkovaného slabá třetina plochy rámečku. Zajímavé bylo, že přesto, že v měli je od podzimu dost kleštíka - v plodu jsem ho našel málo. Zadalší mě překvapilo, že obě včelstva sedí pořád dole a pravděpodobně celou zimu postupně stahovaly med z posledního horního (pátého) nástavku dolů. Původně nástavek plný zavíčkované sladiny byl teď při prohlídce skoro prázdný (souše). Naopak čtvrtý nástavek nechaly zavíčkovaný.. Možná to udělal teplý leden.
(24.02.2023 05:06 PM)Tomáš Fuit napsal(a): [ -> ]...od podzimu dost kleštíka ....

čo je to dosť?
Bežná úmrtnosť klieštika bez "pričinenia" včelára v zime je tak jeden spadnutý klieštik za 4-5 dní...
Čiže približne 6 klieštkov za mesiac...
To jsem měl víc - 15 -20ks /měsíc
Dnes jsem zjistil, že mám ve včelstvu 2 matky. Mámu a její dceru. Hezky si to rozdělily. Mladá blíže k česnu stará o nástavek výš. Třeba bába této matky kralovala v úle se 3 dcerami. Myslím, že jsem to tu ventiloval. Na jednu stranu mi to trochu nabouralo chov, na druhou stranu udělalo radost, že se ta vlastnost v lini udržela. ld
Leoši a je predpoklad, že stav viacmatečnosti potrvá dlhšiu dobu?

Ako to bolo s matičkou, ktorá kralovala s tromi dcérami?...vydržali spolu celú sezónu, alebo potichu sa matička-babička po pár týždňoch vytratila?
Tak při těch tichých výměnách to není nic neobvyklého. TV mám celkem pravidelně a jsou to zpravidla nejlepší matky. K vidění jsou i obě matky klást vedle sebe vzdálené jen na 1 palec. Matky spolu často vydrží až do zazimování. Vatiant TV je ale víc, než se popisuje v literatuře.
Vždycky je nechávám ať si vyberou. Jednou se mi ale stalo, že tam v říjnu nebyla ani jedna.
Tohle je ale jiná linie, kterou jsem si dost vypiplal. Bez roztočů, zato s jinými slabůstkami, které postuně vyslektovávám. Proto ty bláboly o tom, že bez roztočů nebudou virozy, NC, NA vůbec neberu. Tomu mohou věřit dnes jen diletanti a nebo profíci, pro ktekré je včela výrobní prostředek, proto nejdou do hloubky. Tenhle případ ale ukazuje, že zimovaly obě v jednom chumáči. V tom případě 4 matek jsem je v září rozdělil. Nechtěl jsem přijít ani o jednu a zimoval jsem je zvlášť. ld
Referenční URL's