Forum Šance pro včely

Úplná verze: Co se děje v úlech teď
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Díky za odpověď a poučení.

Tak. Abychom se, mi nováčci, trochu posunuli a tuto nastalou situaci rozvinuli a poučili se. Budu trochu uvažovat.
V publikaci Otakara Brenera Zákonitosti života včelstva popisuje, že některá včelstva v závislosti na počasí a své genetické výbavě plodují již v prosinci s následnou 40 denní pauzou a pak znovu plodují v lednu či v únoru. To by odpovídalo velikosti a způsobům tohoto včelstva.
Co nám to říká? Vzhledem k tomu, že včelstvo bude 3leté, tedy zralé, neléčené a s dostatkem zásob, projevuje se tedy jeho pravá povaha a plodová křivka.
Z pohledu na fotografie souší z části je plod vyběhlý ale také mezerovitý.
Předpokládám, že odstranění plodu možná nepostačí a bude nutný následný zákrok, jelikož infikované mladušky zůstávají v úle a nemoc stále šíří dál.

Vzhledem k průběhu, nebude nejspíš vhodné chovat takové včelstvo, které nemá přirozeně dostatečně dlouhou zimní plodovou pauzu pokud jej chceme chovat přirozeně.

Na základě záznamů o vývoji a plodování v loňském roce, bych dále včelstvo sledoval. Při opakovaných problémech rovnou přemetení na mezistěny, ozdravný oddělek by byla nejspíš ztráta času a případná výměna matky.

Možná to vidím příliš jednoduše, ale vycházím ze zadaných informací a toho co jsem schopen zatím použít. Je to ovšem prostor pro doplnění ...

Mám prosím jeden dotaz. Prozatím jsem nenarazil na publikaci která rozčleňuje včelstva dle plodových křivek a jak. Zajímá mě to právě z výše uvedených důvodů a připravenosti ke snůšce... Někdo určitě víte Shy
Je to marný, je to marný, je to marný. ld
Ajaj. Tak nevidim. Odpověď zdá se jasná. Díky.
Jaroslave, nevím jakou mate představu o včele , která je schopna fungovat bez chemického ošetřovani. Jestli si myslíte, že okamžitě najdete včely , co budou fungovat jako Rambo, tak vám přeji úspěšné hledání. Včelstvo , které přežije dvě sezóny bez ošetřovani a dokáže zimovat v takové síle je více než nadějné a zcela jistě z nej udělám par matek na další testování. Babička téhle matky prošla aktivaci genu groomingu. U téhle jsem kvalitu groomingu ani pocty roztočů nezkoumal. Poškozené vcely měly roztřepena křídla . Šel jsem do nich protože jsem nevedel jestli zeslably. A když už jsem je měl rozebrane udělal jsem to odebrání plodu i když jsem to při jejich sile ani dělat nemusel. Pamatujte si, ze vcelstvum která dorazí do třetí sezóny je dobré pomoci nějakým biotechnologický opatřením. Nejčastěji odebráním nastavku na oddelky. ( jde vlastně o ředění patogenů a simulaci rojeni) u tohoto včelstva jsem maximum patogenů odebral nyní. Při jejich sile jim to neuškodí, zimuji pravděpodobně v počtu přes 30000 jedinců.
Ono je hezké, co napsal Leoš, ale pro začínajícího včelaře nedělat nic je jednoduché, ale jakmile mu začnou každoročně hynout včelstva, tak si to "nic" již rozmýšlí. Proto než zkoušet, zda to dají samotné , je lepší udělat prohlídku, jak ji udělal Jiří nyní, já bych to nechal až na pozdější termín a pokud bych našel poškozené včely, tak bych odstranil plod, je to jednoduché a může to pomoci. Kromě tvorby ozdravných oddělků je to jediná věc, kterou využívám. Po dvou úhynových letech to po loňském hladovém roce vypadá konečně zase trochu pozitivně.
Je to tak, jak Jirka píše. Nic nepřijde samo od sebe, pokud se člověk nestane součástí. Je zbytečné přehazovat slovíčka z jedné hromady na druhou a vytvářet fabulace. Příkladem té nesmyslné domestikace včely je chov Sklenar v Rakousku. Tam také přemétají včely na mezistěny. Dokonce snad 2x a pak ještě ošetří KM nebo KŠ. Ještě tomu říkají EKO, neskutečná drzost. Já jsem v posledních létech měl možnost zkoušet ten materiál v orig. balení. Nic tak náchylného na viry jsem ještě neviděl. Trvalo to 5 generací skutečně intenzivní imunizace, než se mi to podařilo dostat alespoň na nějakou srovnatelnou základnu, kdy ty včely přežijí a nepotřebují žádný ani biotechnický zásah po dobu alespoň jednoho roku. Jiní, jak píší na FV, toho nedosáhli ani za 20 let toho jejich tzv. šlechtění a jeto stále jejich nedosažitelný cíl. Proto, Jaroslave, člověka fakt zamrzí, když ti dám k dispozici své zkušenosti (ne vyčteninky) a ty začneš s těmi slovíčky ...... a začneš co by kdyby a jestli by. To je pak zbytečné uvádět cokoliv a já už na takové příspěvky nebudu vůbec reagovat. V ŠPV je fakt nečekám. Víc to nebudu rozebírat. Chápu, že každý dělá to nejlepší, čeho je momentálně schopen. Věř ale, že z internetu se nic nedozvíš. Pokud jsi pro ty informace ještě nedorostl ani tě to nikam nenasměruje. Každý přiznáváme neradi, že jsme pro něco nedorostli. Jenže bez toho sebeuvědomění si budeme jen lhát.
Kluci z buňky Sever dělají každoročně semináře pro začátečníky. Jděte tam. Jednak pro autentické informace a hlavně pro kontakty a mentalitu, kterou jinde nanajdete. Filozofie ŠPV je stále jiná než včelařských sdružení, kde je ten bolševismus naprosto dominantní a pár jedinců čerpá výhody a zaštiťuje se členy. ČR není tak veliká, aby jste si pro autentické (ne jen opsané) zkušenosti nemohli někam dojet, třeba do Turnova. Když člověk něco chce, pak něco taky musí (než se stane tousoučástí), i když to tak na první pohled nevypadá. Víc asi začátečníkům poradit neumím.

Vidím, co napsal pan Hyždík, tak to dám sem.
Je to přesně tak, jak říkám neustále.
Je třeba se naučit dělat věci nečiněním. Přesně to jsem napsal na začátku tohoto příspěvku a polopaticky i jinam sem na fórum.
To je přeci filozofické, KONCENTROVANÉ vyjádření ZÁKLADNÍHO PŘÍSTUPU.
Z ničeho je vždycky jenom NIC.
POKUD TOHO CHCI DOSÁHNOUT, TEDY USKUTEČŃOVÁNÍ VĚCÍ NEČINĚNÍM, MUSÍM SE STÁT SOUČÁSTÍ TÉ VĚCI. Pak nedělám nic, jsem PROTOŽE JSEM SOUČÁST.
Co je na tom nepochopitelného?
Antoníne nejsme DUŠIČKÁŘI, kteří říkají, že včeličky dušičky si poradí sami. Ano, ale musíme jim pro to vytvořit podmínky.
ČLOVĚK SE TAKÉ MŮŽE NAJÍST LÉPE, KDYŽ MÁ OBĚ RUCE.
Krom toho přesné návody jak včelařit bez chemie prakticky okamžitě jste dostali před 2 roky. Žádné vyčteninky, ale ověřené věci na stovkách,častěji na tisících, případů. Jistě, kdy děláme totéž, není to vždy totéž, ale k tomu pak má smysl směrvat dotazy. To už nejsou odpovědi na fagulace.

Třeba imunizace nejsou vůbec BOND TESTY, ale programová, mnohostanná činnost s rozličnými dopady. Pokud se ale NĚCO pro mne stává normální součástí života, práce , pak vlastně nedělám NIC. Jako nějaké úsilí to nepociťuji. Pokud nevím, oč jde, nevnímám to.

Je dobře vstřebat filozofii ŠPV. Jistě nemusí být na první pohled patrná, ale to není ani účel. Nějaký samočistící mechanizmus mít musíme a toto je jeden z nich. Ze spolku by vás vyloučili, třeba.

Pokud ale nevstřebáme tu prvotní myšlenku ŠPV, je skoro nemožné pochopit to ostatní v konkrétních případech. O tom jsem přesvědčen. Je potřeba si ujasnit co to NIC znamená. Je možné NIC bez džánu? Ano ale to se pak tím NIC můžeme chápat cokoliv, ale ne určitou věc. Je třeba se na to dívat jako na NIC ve džbánu, který tomu dává tvar. To NIC obsah. Krom toho, do džánu mohu nalít i víno a pak to NIC mimo džán je něco jiného a víno na stole taky, nedá se to pít. Takže stát se SOUČÁSTÍ........... a to ne každý doopravdy chce. Proto si nerozumíme, protože někteří se chtějí stát součástí ŠPV a jiní sem jdou jen ze zvědavosti v domnění, že získají zadarmo jakési KNOW HOW. To je ten omyl.

Tenhle příspěvek spíš patří do vlákna o podstatě ŠPV, ale ono se to prolíná a souvisí se vším.

VÍC UŽ ALE TO USKUTEČŃOVÁNÍ VĚCÍ NEČINĚNÍM VYSVĚTLOVAT NEBUDU.
Ti co chtějí, pochopí ................. ld
Mám jedno podobně silný včelstvo jako popisuje Jirka Marx - zasahuje do pěti nástavků (Optimal). Minulý týden mi ho sfoukl vítr, tak jsem ho viděl rozebraný..
Chtěl jsem se zeptat na rozšiřování - zas podstavit 2 nástavky se soušovým jádrem + třeba jeden navrch? Anebo mě napadlo vyndat prázdný krajní souše a nahradit stavebníma rámečkama a umožnit stavbu do stran a podstavit třeba jen jeden nástavek.
Tomáši, obě dvě varianty jarního rozšiřování jsou dle mého názoru možné, a podstatou i správné. Vidím rozdíl pouze v jejich pracnosti provedení. Záleží také na stavu starších souší ( hodně hodně tmavé, plesnivé, nebo zborcením poškozené musí samozřejmě do vařáku ! ). Bylo mnohokrát ověřeno, že včely starší souše mají v podstatě rády a upřednostňují je. Takže kvalitní souš je pro včelaře i včely k nezaplacení ... ! Podstatou jarního rozšiřování je nechat včely stavět nové dílo. A o významu stavby pro včely zde bylo již mnoho popsáno !!!
Děkuji moc za praktický tip řešení problému, Jirko a Leoši.

Ohledně té síly včelstva. Mám loňský květnový oddělek, první plod nové matičky odebrán. Měly a mají se k světu, ale včera jsem v podmetu nalezl také 2 poškozené včely (zakrnělá křídla). Silou jsou na opačném konci než ty Jirkovy. Obsedají 1 NN na 5 rámcích. Přemýšlel jsem také o odebrání plodu nebo alespoň roškrábání, ale potom co jste napsali tak váhám, zda je nenechat být. Plodu moc mít nebudou, nerozebíral jsem je, ale je to pořád takové mimino. Jak řešit možný problém u takového malého včelstva?
Chtěl jsem toho odepsat mnoho, ale vzal to čert. Mám za sebou teprve 1. sezónu, slovy první. A rozhodně hledám jistotu a potvrzení v tom co dělám nebo chci udělat. Ta fabulace je podle mého jen modelový příklad – běžná učební pomůcka. Jediná skutečná fabulace kterou jsem za poslední roky především četl je: „Není hloupé otázky o včelách.“

Ale, ne. Děkuji všem, kteří si udělali čas a odpověděli.

Pane Dvorský jsem rád že své zkušenosti a poznatky nabízíte a vážím si toho.
Jedno vám mohu slíbit, ptát se již nebudu! Tohle je poslední příspěvek.
Nepotřebuji poučovat ani mentorovat, ale stručně to probrat a poradit!
Třeba tak, jako to udělal pan Jirka Marx.

S přáním všeho dobrého JJ
Referenční URL's