Forum Šance pro včely

Úplná verze: Co se děje v úlech teď
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ahojte, tu u nás na Záhorí bolo vo štvrtok 14 st a na slnku aj viac. Včera v sobotu okolo 10. Štvrtok lietali naozaj vela a nosili hromady pelu, najviac nosila Vigorka. Miestné sa boli skorej len preletieť a sem tam nejaká bolo s pelom.

Čo teraz môže kvitnúť? Liesku som nenašiel kvitnúť a ani vŕbu, mam na zahrade drienku a tá tiež ešte spi. Vonku sú Snežienky ale tých zas neni po zahradách tak vela.
Dám Vám kontrolní otázku. Mám tu včelstvo na 5ti NN , dvě sezóny ničím neléčené. Teď jde do třetí sezóny. Na podzim velmi silné . Od října do prosince neplodovalo, v půlce prosince začly plodovat a ploduji doteď….teplota 33-34st. Zásob mají dost. Nelezu do nich jen mají teplomer a pohled přes fólii. Jak jsou silný nevím nejsou ještě v pátém nastavku. No a dneska jsem našel na cesne vynesené dvě včely s poškozenými křídly. Co bych podle vás měl udělat???
Ahoj, předpokládám, že do snůšky to dají. Pokud bych zjistil poškozené, jako ty, tak bych je z jara přemetl na skladované souše a stávající zaplodované vytavil, se zásobami bych nechal do dalšího roku pro oddělky a k doplnění zásob v zimě.
Asi by z nich v sezoně moc nebylo, ale věřím, že by to daly.
Zdravím, udělal bych to obdobně jen bych přemetení provedl náběhem před úlem, viz. video pan Matucha. Nemocné se nevrátí. Použil bych mezistěny, aby musely stavět a topit, sebrat 1 zavíčkovaný plod jako VD past, nebo vložit štěp s plodem a přikrmit. Zaplodované vytavit, zásoby a zbytek souší schovat a použít při krmení a imunizaci. Kontrolovat a rozhodnout zda zrušit či nechat, nebo vyměnit matku, podle situace. Nejpozději však do července. Další faktor je zalétávání. Pokud jsem si všiml z videí, máte pane Marx včely tesně vedle sebe ve včelíně. Myslel jsem na roznesení infekce a případnou jarní loupež, zda neudělat zásah rovnou na začátku snůšky, nebo přesunout úl mimo...
A dál mě již nic nenapadá.

Nevčelařím dlouho a tímto si také ověřuji znalosti, až se objeví poškozené včely u mne. Prozatím jsem neviděl žádnou, ale jeden loňský květnový oddělek má již 9dcm vybíhajícího plodu a ještě byl přichýlen k pravé straně úlu. Nevím důvod, ale všiml jsem si, že na na 2 pozici byla trubčina, možná se jim prostě jen líbila... Smile Počátek plodování tedy min polovina ledna. Spíš dříve - větší množství včel, 6 dlouhých uliček na podložce. V podmetu malý spad mrtvolek, zásob dostatek stěhují se nahoru. Letošní zima je teplá, brzké plodování nebude ojedinělé i důsledky.

Tolik příspěvek. Těším se na vyhodnocení.

Hezký den
Hoši na přemeteni je fakt brzy , co můžu udělat hned?
Stále je ještě zima. Pročišťovací prolety byly na Nový rok a teď, v půlce února. Nemyslím si, že je vhodný čas na jakékoliv razantní rozebírání včelstev ! Nicméně, je možné, že
byyly ty postižené včely ještě z podzimu, že by tak dlouho žily ? Spíš ne. Pokud to včelstvo ploduje již tak dlouho, tak to budou zřejmě postižené mladé včely. Což znamená, že je infikovaný plod. Chemie na VD působí jen na dospělé vcely. Jakákoliv chemie tedy nemá smysl. Jediné, co mě napadá, rozebrat ul a odstranit zavickovany plod . Ale kvůli dvěma mrtvym včelám na cesne, bych to nedelal...
Pan Hyžík myslím mínil tím na jaře "až bude snůška" a já též. Co udělat hned přiznám se nevím, krom vyřezání plodu. Nic jiného prozatím nemám v repertoáru..
Já bych si dal kafe a počkal na jaro Wink
[attachment=2036]

Ano jediné co mi přišlo rozumné je odstranění plodu. Při to jsem zjistil ze včelstvo je neuvěřitelně silné zasahuje chomacem do všech 5 ti nastavků a tři jsou včelami úplně černé. Vyndal jsem je cele ve druhem nastavky byly dva ve třetím jeden . Ramky jsem srazil k sobě a na kraje dal ramky se zásobami. Kdybych vedel jak jsou silné asi bych to nedelal. Ale bez rozebrání bych to nevedel
Čekal jsem, až se vyjádří Jirka. Včera jsme spolu o tom mluvili, tak by nebylo vhodné to komentovat před ním. Nyní můj názor, proč bych nedělal nic:

1) Neznal jsem sice sílu, to si musí každý v sobě zafixovat sám. Ale 3NN obsazených na černo je min. 3 kg včel, tj cca 30000 včel. 2 včely proti tomu jsou nic.

2) Nyní vidím množství plodu. Odhadem je to cca 3300 buněk. Zase 2 včely (buňky) jsou nic.

3) Odstranění nyní veškerého plodu znamená, že se zbavíme infekce kleštíka téměř na 100% a také buněk kde budou přítomny viry je metodou, která se hodí třeba pro včelaře tzv. medaře,profíky i amatéry. Prosím neberte to jako dehonestaci. Je to rozhodně levnější než ty jedy. Proč? Protože v tomto směru je na rok vystaráno. To mám odzkoušeno celkem dost. Zkuste si to někdo finančně spočítat, kolik se uspoří peněz za jedy a také další zbytečně vynaložený čas. Jirkovi bude stačit tam dát na začátku jara dospodu 2 stavení nástavky a pak už bude jen odebírat med, pokud nebude líný a bude se mu chtít, atd., atd......

4) Ještě k hodnocení toho plodu. Moc kompaktní není, ale ještě nemusí být za bodem zlou. K tomu abych mohl posoudit proč se tak dělo bych musel vědět o včelstvu víc. V každém případě jsem Jirkovi doporučil, aby otevřel plod a spočítal alespoň počet infikovaných buněk V.d. To aby se ta informace více zužitkovala.

5) Dál bych potřeboval vidět na vlastní voky ty poškozené včely. Není poškozená včela jako poškozená a zdaleka ne vždy se musí jednat o DWV. To ostatně není ani tak důležité jako jako třeba vir akutní nebo chronické paralýzy (ABPV, CBPV), jen to je víc vidět. Jirka říkal, že měly křídla jako vrtule. Takové jsem vídával už před 50 ti roky v uhynulých včelstvech, tedy jak to mám v paměti uloženo já. Ty včely jsem ale neviděl. Podrobněji bych to nerozváděl, ale svědčí to o tom, že virozy byly daleko dříve, než se myslíme. Jen nyní jsou z toho včelaři celí vykulení a chtějí viry vyhubit stejně jako kleštíka a Covid 19. To se jim jistě podaří v případě, že vyhubí včely. Spěje to k tomu. Je to ale jen můj pocit.

6) Počkal bych na začátek června a pak se rozhodl. A) zda nedělat nic, b) odstranit jen zavíčkovaný plod, c) odstranit veškerý plod, jak to udělal nyní Jirka. V tom nejhorším případě by od začátku první skutečně poškozené včely mohlo být za 6-10 týdnů hotovo. Nyní to tak není.

7) Zmíním jen okrajově takový dotek o imunizaci včelstev (v tomto případě krátkodobé a potažmo i dlouhodobé) ze semináře z prosince. Bez patogenu nelze imunizaci provést a ani se pokusit probouzet příslušné spící geny. To neznamená vůbec Bond testy, jak se neznalí domnívají, ale provádět to tak, aby to bylo pod kontrolou. Třeba tvorba ozdravného oddělku ve vhodnou dobu by to vyřešila také spolehlivě na 1 rok a navíc by to byl trochu delší krok k imunizaci. Ale to jen tak na okraj.

8) Vybrané opatření a jeho načasování je samozřejmě otázka momentální motivace každého z nás. Jirka se rozhodl takto a není to špatně, šel na jistotu. Já bych volil jinou cestu už jen proto, že všechna moje včelstva byla loni očkována. Není nutné mne ve všem následovat, když by to byl krok do neznáma. V každém případě je dobře provést jistou kvantifikaci a rozbor, než se rozhodneme. Pokud to uděláme více paušálně, je to také OK, ale připravíme se tak o jisté poznání. Chápu že strach má velké oči. Já se už tolik nebojím, protože přijímám pokorně vše, co mi život přinese. ld
Referenční URL's