Forum Šance pro včely

Úplná verze: Co se děje v úlech teď
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
[attachment=1402]Zdravím všechny šancaře, ač dlouho zaregistrovaný se moc nepřihlašuju, ale dneska bych rád přispěl svou trochou do mlýna. Dnes na návštěvě u Milana Uríka jsem si dělal srandu z rojení a chvíli poté, co jsem od něj odjel mi zvonil telefon. Tak jsem se dověděl, že mám včely na stromě. Byly hodné a tu hodinu na mě počkaly. Takže jsem si dnes sebral svůj první roj. Děkuji za tu zkušenost a připojuju obrázek pro ostatní. Přeju krásné jarní včelaření. Jiřík
Dnes jsem se při návratu ze služebky na chvilku zastavil na chatě a mrknul jsem na včely. Hukot Smile Nádherné počasí a vůně. Ještě pořád u nás kvetou třešně a trnky. Létají hlavně do třešní. Dost taky na pampelišky. Za remízkem je pole řepky v půli květu, to ponechávají bez zájmu. Zítra se ještě musím věnovat práci v zaměstnání, ale hned odpoledne vyrazím na chatu. Včely mám sotva čtyři týdny a za tu dobu zažívám jarní přírodu tak, jako nikdy. Když jsem si loni pořídil chatu, tak jedním z mých hlavních důvodů byla touha umístit někam úly a poznávat nový svět. A je to paráda.
(29.04.2016 08:58 PM)Rasťa napsal(a): [ -> ]Včely mám sotva čtyři týdny a za tu dobu zažívám jarní přírodu tak, jako nikdy.

Užívám si tak filmy. Sedím v kině a při scénách v exteriérech si říkám - támhle bych postavil úly...
(29.04.2016 08:58 PM)Rasťa napsal(a): [ -> ]Létají hlavně do třešní. Dost taky na pampelišky. Za remízkem je pole řepky v půli květu, to ponechávají bez zájmu.
Tak dnes jsem pozoroval, že už létají i na řepku. Část včel vracejících se do úlu byla "žlutě práškovaná". Vyběhl jsem za remízek do řepky a včelky tam nasávaly. A s nimi hojně čmeláků a taky nějaké samotářky.
Jo, jo, lítali včera hezky, jenže jinak jsou úplně na suchu. Další studený týden jim moc neprospěje a pak už roje. Confused
Třešeň v čudu, řepka daleko, pampelišky zaschlé z loňska. Snad to trochu dorovnají jabloně a určitě letos javory. Slavné to ale asi nebude.
Trubci lítají jak zběsilý. Big Grin Teda včera, dneska už je zase zima. Na horách jsou ještě vidět souvislé plochy sněhu. Taky v týdnu napadlo 20 čísel nového. Žádný velký jaro, teda.
Dnes podvečer som pred včelínom spozoroval malátne včely na púpave. Myslel som že pre chlad nedoleteli do úľa. Potom som sa lepšie zahľadel do trávy a včiel tam bolo podstatne viac. Zneistel som - lezúce včely neveštia nič dobré. Pár ich malo obnôžky peľu čo by mohlo znamenať že tie len nevládali doletieť do úľa ale čo tie ostatné rozlezené v tráve? Veď teplomer ukazoval skoro 13°C a bezvetrie. Inokedy zvládali návrat aj v podstatne horších podmienkach. A nevyzerá že by to boli zodraté lietavky. Na pár miestach som videl pokalené , letáče však čisté. Budem to musieť pozornejšie sledovať...
Míro, prohlídnul jsi střeva včel? Vyzkoušej stimulující krmení. Pokalené a plazivé je "dobré". Tyto klasické symptomy u NC chybí.
A nepustíš trošku viac informácií , veď rada píšeš Wink . Čo mám na tých črevách hľadať? Stimulujúce kŕmenie ako , čím?
Miro, nekvitne ti v blízkosti repka?
Referenční URL's