Odpovědět 
 
Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Chutné vegetariánske recepty
05.01.2014, 10:01 PM
Příspěvek: #1
Chutné vegetariánske recepty
Na přání Tondu zkládám nové téma, prosím držte se jeho zadání. Dobrou chuť.
Odpovědět s citací příspěvku
05.01.2014, 11:17 PM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 05.01.2014 11:38 PM od tondabh.)
Příspěvek: #2
RE: Chutné vegetariánske recepty
Haribol přátelé lahodných pokrmů vytvořených tak že není zapotřebí aby tekla životadárná tekutina krev. Děkuji také Milanovi Uríkovi za příjemnou spolupráci.

Přetáhnu sem podařené recepty z prvního pokusu a jako první dávám příspěvek který napsal Leoš Dvorský.

"Mně v každém případě při vegetariánské stravě přestávají bolet klouby.

Moje z nejoblíbenějších jídel je. Uvařit brambory rohlíčky ve slupce, česnek nastrouhat a smíchat v olivovém oleji a to pak rozmíchat do brambor, můžu se jich už..t a navíc to zvládnu i sám. LD"

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Další recept je od Lucínka:

Uvařím špagety, ve smetaně na vaření (12%) rozpustím sýr (co dům dá - nivu, eidam, hermelín ... ), lehce orestuju na nudličky nakrájený pórek, nasypu ho do té sýrové omáčky a po krátkém povaření nakydám na ty špagety. Trvá to pár minut a je to jedlé.
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Petr Mirovský

Děláme variaci na ty brambory, zvláště, když nějaké zbudou od oběda - prohřát na pánvi s olivovým olejem a utřeným česnekem. Bez mačkání. Jsou pak lehce osmažené a obalené olejem a tím výtečným česnekem.

Když čtu o těch těstovinách:
Na pánev olivový olej, do něj nalámat 2-3 malé sušené chilli papričky, nebo podle chuti mletých, prohřát a ke konci, když už jsou špagety al dente, přidat na plátky nakrájený česnek. Špagety pak po scezení smíchat na té pánvi. Je to jednoduché a rychlé, ale chuťově senzační. Posypat samozřejmě parmezánem (Parmigiano-Reggiano).
Dají se udělat variace, že se na tu pánev přidají sušená rajčata naložená v oleji a nakrájená. Nebo do finálního míchání špaget s olejem přidat čerstvou nakrájenou bazalku.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Tonda

Vilémovské zelníky
Suroviny:
500g křimické kyselé zelí, či jiné které máte vyzkoušené
200 g hladké mouky
4 vrchovaté čajové lžičky (čl) škrobu
2 vrchovaté čl soli
1 čl mletého kmínu
špetku čili
200 ml vody
olej na smažení

Postup:
V míse smícháme suché suroviny mimo škrobu, ten rozmícháme s vodou a přilijeme do mísy. Vše důkladně promícháme. V pánvi rozpálíme 6,5 mm oleje. Lžící odebíráme směs a na pánvi z ní tvarujeme placičky tl. asi 8 mm, smažíme na středním plameni do zlatova z obou stran. Podáváme s bramborovou kaší nebo jako přílohu k polévce.
---------------------------------------------------------------------------------------------


Medové kuličky
Suroviny:
1600g sušeného mléka
1000g semínek sezamu
500g arašídy mleté
500g arašídy celé
1400g medu
2 x vanilkový cukr
trocha vody

Postup:
Sypké směsi smícháme a přidáme med, který lehce zapracujeme do těsta, nemačkáme velkou silou jinak z těsta uděláme blemcu. Těsto je správné konzistence, když ho v ruce zmáčkneme a drží tvar, nerozpadá se. Pokud se rozpadá přidáme trochu vody, ale pozor opatrně, stačí vždy trocha a když tuto vodu vmícháme do těsta opět vyzkoušíme zmačknutím zda už drží tvar a jdou z něho koulet kuličky, pokud ne opatrně přilijeme trošku vody a postup opakujeme. Když máme kuličky nakoulené, s láskou obětujeme našemu Pánu a necháme v teplém a dobře větraném pokoji, jinak nám na povrchu díky medu navlhají.
-------------------------------------------------------------------------------------------------


Segedín vegetariánský
Suroviny:
160g soja kostky
1 čl mletého koriandru
6 pl sojové omáčky
½ velké cukety nahrubo nastrouhaná
¾ sáčku kyselého zelí (1/2 kilového)
nakrájený pórek na kolečka
2 čl černá hořčice
2 čl vrchovaté majoránky
1 čl kmín celý (půl český, půl indický)
1 čl koriandru mletého
(1 čl asafoetida)
1 litr rajské šťávy
4 pl vrchovaté cukru
5 čl soli
3,5 litu vody
2 dcl smetany
mouka +olej na jíšku

Postup:
Dáme vařit sóju do 1,7 l vody, 3 čl soli a 6 pl sojové omáčky, 25 min povaříme a necháme odstát. Na oleji necháme vyprskat 2 čl hořčice černé a smažíme do zlatova půl pokrájený pórek, přidáme kmín 1 čl, smažíme 30 sekund a přidáme koriandr mletý 1 čl, (asafoetida 1 čl), špetka čili, dáme cuketu, rajskou šťávu, vodu, povaříme 10 min, přidáme cukr 4 pl, sůl 2 čl, a 2 čl. vrchovaté majoránky, přidáme ¾ sáčku kyselého zelí, sóju i s nálevem, smetanu, přidáme na zahuštění jíšku či mouku a povaříme 5 min.
-----------------------------------------------------------------------------------------------


Kynuté knedlíky vařené na páře (bezvaječné)
Suroviny:
1 kg hladké mouky
1 kg polohrubé mouky
2x sušené droždí
2pl cukru
3 čl soli
voda

Postup:
Ve velké míse smícháme suché směsi a nalijeme teplou vodu podle potřeby, aby vzniklo pěkně vymazlené těsto, jež se nelepí k míse. Necháme v přikryté míse kynout v místnosti při pokojové teplotě 40 min nebo v troubě na 50 stupňů 20 min.

Po uplynutí času kynutí si pomoučíme vál a nakynuté těsto v míse rozdělíme na 4 části. Pomoučíme si ruce a ze dvou částí těsta vytvarujeme šišky, jež umístíme na pomoučený vál a přikryjeme je utěrkou – probíhá druhé kynutí (max. 20 min.)

Připravíme si velký hrnec s minimálně 2,5 litrů vroucí vody (abychom ji náhodou nevyvařili). Do hrnce postavíme nerezovou mřížku na nožičkách, přes celý hrnec nyní rozprostřeme velkou plenu. Jakmile máme šišky nakynuté, umístíme je na plenu a zaklopíme hrnec poklicí nebo mísou (voda musí být ve varu), plenu přehneme přes poklici (mísu). V páře vaříme 20 min. Na pomoučený vál si dáme kynout další dvě šišky a celý proces zopakujeme .Po uvaření propícháme vidličkou a potřeme olejem.
---------------------------------------------------------------------------------------------


Luštěninová pomazánka
Suroviny:
500 g čočky
2 čl soli při vaření +1 čl soli na dochucení
¼ čl koriandr mletý
2 čl paprika mletá
½ pórku
Postup:
Čočku namočíme přes noc a v té samé vodě vaříme 30 minut s 2 čl soli. Po uvaření odebereme přebytečnou vodu a čočku rozmixujeme. Přidáme koření, jemně pokrájený pórek a 1 čl soli, vše dobře promícháme a dáme do lednice proležet. Podáváme s rohlíkem, chlebem či s topinkou.
-----------------------------------------------------------------------------------------------


Vilémovské halušky
Suroviny (Halušky):
2 kg oloupaných brambor – z toho:
½ jemně nastrouhat na kaši
½ povařit,scedit rozmačkat či rozmixovat na kaši
¼ čl pepře
¼ čl mletý kmín
2 čl soli
400 g polohrubé mouky
400 g hladké mouky

Postup (Halušky):
Vše smícháme a přes cedník na halušky (otvory o průměru 10 mm) protlačíme do horké osolené vody a vaříme 5 minut.

Suroviny (Zelí):
2 kg hlávkového zelí
nakrájený pórek
1 čl kmínu
2 čl soli
2 dcl oleje

Postup (Zelí):
Zelí nakrájíme a dusíme s přísadami 30 minut. Je třeba často míchat!

Suroviny (Kyselé zelí):
1 kg zelí kyselého křimického
4 čl soli
7 pl cukru
1 čl kmín celý
100 ml oleje
Na zahuštění – 400ml studené vody + 2 pl hladké mouky – rozmíchat
500 ml vroucí vody

Postup (Kyselé zelí):
V hrnci na oleji chvíli restujeme kmín celý a do hrnce přidáme kyselé zelí + sůl + cukr + vroucí vodu a dusíme 15 minut. Vlejeme rozmíchanou mouku s vodou a vaříme ještě 2 minuty, často míchat.

Finální postup:
Smícháme obě zelí dohromady a přimícháme halušky.
----------------------------------------------------------------------------------------------


Vilémovský Medovník.

Ingredience: 8 dcl mléka, 600 g krupicového cukru, 2x heru , 6 pl vrch medu, 2 čl sody, 800 g hladké mouky.

Na krém: 2 l mléka, 2pl karobu, 4 vanilkové pudinky, 300 g másla,200 g cukr moučka.

Postup:
Připravte vodní lázeň a do misky či hrnce dejte heru a nechte roztát. Potom přidejte mléko, med, cukr, sodu a mouku, směs míchejte do hladka asi 10 minut až těsto bude nazlátlé. Na plech dejte pečící papír a obkreslete na něj talíř či dortovou formu, podle toho podle jaká velikosti budete pláty vykrajovat. Do kruhu pak stěrkou rozetřete v tenké vrstvě těsto, aby asi o centimetr přesahovalo kružnici. Placku pečte dozlatova asi 10 minut na 200 stupňů. Po upečení přiložte na placky formu a nožem ořízněte přesahující okraje.

Vyrobte krém a posypku - uvařte pudinky s karobem a po vychladnutí do hmoty vmíchejte máslo. Nakonec nastrouhejte vlašské ořechy na posypku.

Sestavte dort. Rozetřete krém na první plát. Přiklopte další placku,a opět namažte krém a takto až dojdou pláty. Na závěr potřete celý dort včetně boků krémem posypte posypkou a můžete ozdobit mandlemi. Nechat uležet do druhého dne v chladu.
----------------------------------------------------------------------------------------------


Vilémovský Alsasan
Suroviny (Těsto):
1 kg polohrubé mouky
1 sáček droždí
1 dcl slunečnicového oleje
400 ml studené vody(možno přidat dle potřeby)
2 čl soli
2 čl cukru

Postup (Těsto):
Do mísy dáme suché ingredience a dobře promícháme, poté přidáme olej a opět promícháme, nakonec přidáme vodu a vypracujeme tuhé nelepivé těsto. Těsto dáme do lednice odpočinout cca 2 hoďky, vydrží i 2 dny.

Suroviny (Potěr na koláč):
4x kysaná smetana, nebo stejné množství odkapaného jogurtu (je pikantnější)
2 ks pórku
8 stroužků česneku
4 čl soli
1 velká červená paprika
2 sáčky oliv
trochu oleje na smažení

Postup (Potěr na koláč):
Smícháme kyselou smetanu s rozetřeným česnekem a solí. Papriku nakrájíme na tenké proužky. Pórek osmažíme na oleji.

Finální postup:
Těsto rozdělíme na čtyři díly a vyválíme na tenko dle formy(plech či forma na pizzu), a položíme na formu. Potřeme těsto připraveným potěrem. Ozdobíme smaženým pórkem, paprikou a olivami. Pečeme v troubě 230 °C 15-20 minut.

Závěrem bych chtěl upozornit na to, že si každý může upravit recepty dle své chuti a podle surovin "co dům dá", a poté vznikají jedny z nejlepších pochoutek, mějte se všichni krásně předvánočně Tonda.
------------------------------------------------------------------------------------------------

Langoše

- 2 kg hladké mouky
- ½ kg celozrnné mouky
- 2 x droždí instantní
- 5 čl soli
- 2 pl cukru
- voda podle potřeby

Zaděláme těsto které necháme 30 minut odpočinout, poté na naolejováném vále vyválíme placičky tloušťky kolem 6 mm, necháme chvilku odpočinout a sázíme do rozpáleného oleje. Smažíme do zlatova z obou stran necháme odkapat a nazdobíme buď na sladko nějakou domácí marmeládou nebo na slano kdy potřeme česnekem, posypeme sýrem a pokapeme kečupem.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Zapékané sabjí.

Omyjeme 2 Kg brambor necháme ve slupce a nakrájíme na čtvrtky,když jsou velké tak na šestinky.

Do velkého pekáče dáme 8 plátků másla asi půl cm silné a nasypeme brambory které osolíme 2 čl soli(čl = čajová lžička).Dáme péct do naplno rozpálené trouby na 45 minut,a mezitím si nakrájíme na přiměřené kousky zvlášť květák, brokolici a na plátky asi 8 středních rajčat.

Po 45 min přidáme vrstvu květáku okořeníme dle chuti (kmín mletý, indický(římský)kmín mletý, pepř,oregano apod.) a posolíme půl čl soli a poklademe 4 plátky másla, dáme péct na dalších 10 minut, poté přidáme další vrstvu z brokolice a zase pokořeníme a posolíme půl čl soli a dáme péct na dalších 10 minut, poté přidáme vrstvu rajčat které posolíme 1 čl soli poklademe plátky sýra a dáme péct na dalších deset minut.

Jako příloha je vhodná rýže či pohanka.

----------------------------------------------------------------------------------------------
Haribol přátelé, posílám receptík na tataráček, ale předem upozorňuji, je to vše o dobře vyvinutých chuťových buňkách jednotlivce, v tomto případě kuchaře.

Tatarák.

Takže na 1Kg oloupaných ve slupce uvařených brambor, které najemno rozmačkáme vidličkou či nastrouháme, dáme 1Ks velký najemno nakrájený pórek(2Ks slabších), 1 PL Worčestrové omáčky, 2 Pl Sojové omáčky, 2Ks Kečup jemný(sladký), 1Ks Kečup ostrý(kečupy musí být vynikající chuti), 4 ČL Soli, 2 Pl Hořčice.

Vše důkladně v míse promícháme a necháme chvilku proležet. No a teď přijde to nejdůležitější, OCHUTNÁME a po chuťové analýze přidáváme co je třeba ke zlepšení chuti až k dokonalosti, vždy dobře promícháme a po chvilce ochutnáme a přidáme to co považujeme za vhodné, podáváme na očesnekovaných topinkách, nebo na kolečka nakrájeném rohlíku jako chuťovky(to pro ty, kteří mají problém s kousáním topinek), možno namazat i na chlebe k svačině či přidat k rýži.

Výhoda tohoto tataráčku je, že vydrží klidně i týden ve sklenici v ledničce a to v nezměněné kvalitě, dobrou chuť přeje Tonda.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Debora

skotské klobásky alá Shortie

1 cibulku
2 lžíce rostlinného oleje, nebo 2 plátky másla
250 g na plátky nakrájených hub
400 g přes noc namočené sušené cizrny, ale může být i z dózy, jen bacha, vnitřní obal dózy obsahuje změkčovadla
1/2 lžíce kari (pasta)
nastrouhanou kůru z jednoho citrónu (bio)
2 stroužky česneku
2 lžíce bílého vína
75 g strouhanky
1 lžíci cukru, sůl, pepř a tymián a trochu mouky na poprášení

Cibulku nasekáme na kostičky a asi 3 minutky posmažíme v pánvi na másle, nebo v oleji, než přidáme k cibulce houby. Směs cibulky a hub necháme smažít hezky do zlata. Pak smícháme směs s kari pastou, bud' doma vyrobenou, ale dá se koupit hotová. Přidáme 2 polévkové lžíci vína, nebo 1 lžíci rašelinnové whisky z Islay (Ardbeg) a vše dobře promícháme s cizrnou, citrónovou kůrou, tymiánem, česnekem a cukrem. Už jen podle chuti osolíme, opepříme a vmasírujem strouhanku.
Ted' si poprášíme dlaně moukou, naválcujem klobásky, které potřeme trochou másla, nebo oleje a položíme na plech. Klobásky opékáme v troubě na středním žáru asi 10 minut a během opékání je častěji otočíme. Přílohou si můžeme podle chuti dopřat zelíčko s karamelizovanou cibulkou a bramborovou kaší.

Když nám počasí dopřeje, můžeme si klobásky opéct na sluníčku na grilu, pak nejlépe na alobalu.


_____________________________
Recept na kari pastu po domácku
3 jarní cibulky
2 stroužky česneku
3 lžičky citrónové trávy
1 hrst koriandru
3 malé chilli
2 polévkové lžíce oleje a 2 polévkové lžíce vody
1/2 lžičky mletého kmínu
1/2 lžičky kurkumy
----------------------------------------------------------------------------------------------
Milan Bencůr

Falošný tatársky biftek.

Na jeho prípravu uvaríme v šupke 3 až 4 stredne veľké zemiaky, ktoré nadrobno prepasírujeme. Pridáme pol lyžičky štipľavej papriky, pol lyžičky sladkej papriky, pol lyžičky mletého čierneho korenia, kečup podľa chuti aspoň 4 dl, 1 dl oleja, soľ, nadrobno pokrájanú cibuľu a jedno vajce. Zmes dobre vymiešame, necháme na 30 minút schladiť a potom natierame na cesnakom potreté hrianky.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Aleš Molčík

Kečup

Do hrnce dáme
2000g rajčat
250g jablek
250g cibule
2 pl soli
1/8 l octa
200g cukru
1/2 pl mleté skořice
2 pl sladké papriky

do sítka na vaření vložíme další koření a to

2 ks bobkového listu
8 ks nové koření
16 ks pepře
4 ks hřebíčku
2 pl hořčičného semínka

Vše se rozvaří, potom se koření v sítku vytáhne a vyhodí, ostatní v hrnci se rozmixuje a přecedí přes sítko. Opět se vše uvede asi na 5 minut do varu a horké naběračkou plní do sklenic. Sklenice se po zavíčkování otočí víčkem dolů a nechá vychladnout. Skladovat se může i při běžné pokojové teplotě.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Macek

Ďalší spôsob ako uchovať niečo na zimu je namočiť to do alkoholu. Na fotke to tmavšie je medvedí cesnak v domácej pálenke. Recept veľmi jednoduchý. Listy cesnaku nakrájať , zaliať pálenkou a nechať pár týždňov vylúhovať. O jeho účinkoch sa dá nájsť na internete veľa. Užívať striedmo , podobne ako ten bordový likér. Potrebujeme naň len trnky cukor a domácu pálenku. Ak nemáme tak nejakú bielu bez výraznej chuti. Do 3,8l pohára ktorý sa používa na kŕmenie včiel nazbierať do cca 1/3 trnky , 0,5 kg cukru a zaliať do plna pálenkou. Komu sa to zdá veľa môže to pomerom rozdeliť na menšiu dávku. Ja som tentokrát cukor nahradil medom a chutí to vynikajúco. Napadá ma preto myšlienka či by cukor mohol byť nahradený medom aj v ostatných receptoch , nie len koláčoch kde sa s tým stretávame najčastejšie. Napríklad aj v tom kečupe čo písal Aleš. Rozmýšľam či by išlo o rúhavé plytvanie a znehodnotenie cenného medu alebo že sa to tam jednoducho nehodí? Čo poviete majstri kuchári?
----------------------------------------------------------------------------------------------
Ladislav Kohout

Mám super sušárnu. Kamna metr krát metr krát dva, 1600 kg cihel. Spotřeba okolo 10 kg dřeva denně. Právě teď poslouchám na dvojce Meteor (právě mluvěj o tom že zápasníci sumo umírají mladí na nemoci z nadbytku živočišných bílkovin) a krájím jablka na křížaly. Včera jsem si přivezl pět beden. Kohoutová jezdí v pátek a v sobotu do školy tak si jich bere krabičku aby neuhynula hlady. Na loukách za barákem rostou inteligentní hrušně. Inteligentní v tom, že se dají sklízet až na přelomu října a listopadu kdy už se v kamnech topí. A křížaly z nich jsou super. Stačí dva kousky denně aby si člověk uspokojil chuť po na sladké. Jako stačí čtvrtka belgické pralinky.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Aleš Molčík

Květový med rozpustit ve vodě, změřit moštoměrem cukr v roztoku, mělo by být cca 22°. Nechat dvěma hranolky podloženou nádobu s roztokem vykvasit, to trvá 2-3 týdny podle teploty, nejlépe to kvasí v létě, a potom do palírny, doma je to riziko.

P.S. A ti co si stěžují, že mají řepkový med, si začnou stěžovat, že ho mají málo. Tahle pálenka z řepkového medu je od slívy nerozeznatelná.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Hlasování: Debora (+1)
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
06.01.2014, 12:09 AM
Příspěvek: #3
RE: Chutné vegetariánske recepty
Nemám nic proti veganům ani vegetariánům, jen mě trochu nadzvedla ta Boží agitace mezi vegetariánskými recepty, které jsem si se zájmem přečetl. Můj první příspěvek do tohoto vlákna byl spíše provokativní - z legrace, ale ta antagonistická reakce mě trochu zaskočila a trochu mi to připomnělo minulá léta obrácená o 180 stupňů. Tzv. kdo nechč... s námi, chči.. proti nám, a na to jsem po životních zkušenostech alergický. Přátelům vege přeji jen to nejlepší, ale stejně si nepřipadám jako vyvrhel. Vždyť i Bůh má asi rád zápalné zvířecí oběti, jak jsem se to dočetl např.ve Starém zákoně.
Hlasování: Jaro Stoklasa (+1), bohemia.gall (+1), Milan Bencúr † (+1)
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
06.01.2014, 01:08 AM
Příspěvek: #4
RE: Chutné vegetariánske recepty
Teda to je fofr. Sotva jsem se vrátil a pročetl první vlákno Environment ... abych dohnal zameškané a přidal taky svou trošku do mlýna, tak mi to zamknou před nosem Big Grin
Docela jsem se bavil a pak jsem zjistil, že ještě nemáme ani vládu, tak mi bylo jasné, že někde se to vybít musí. Překvapilo mne, že v celé diskuzi nezazněl ten nejpádnější argument, který činí vegetariánství sympatickým a to, že je tento životní postoj k životnímu prostředí nejšetrnější. Náklady na produkci kila masa a kila zeleniny, to myslím dovozují. Ale nešťourejme již v uzamčeném.
Já se teprve k bezmasému způsobu propracovávám, takže mám nějaké otázky a chybí mi odpovědi, takže doufám, že je Tondo uspokojivě zodpovíš. Například by mne zajímalo, zda bezmasý přístup je zcela bezvýjimečný či nějak diferencuje postoj k masu teplokrevných živočichů a studenokrevných, v tomto případě mne zajímají ryby.
Hlasování: tondabh (+1), Debora (+1)
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
06.01.2014, 02:23 AM
Příspěvek: #5
RE: Chutné vegetariánske recepty
(06.01.2014 01:08 AM)Crha Karel napsal(a):  Teda to je fofr....
Já se teprve k bezmasému způsobu propracovávám, takže mám nějaké otázky a chybí mi odpovědi, takže doufám, že je Tondo uspokojivě zodpovíš. Například by mne zajímalo, zda bezmasý přístup je zcela bezvýjimečný či nějak diferencuje postoj k masu teplokrevných živočichů a studenokrevných, v tomto případě mne zajímají ryby.

Haribol Kájo, rád Tě slyším a doufám, že jsi se vrátil v dobré kondici a náladě. Co se týče Tvého dotazu, tak bych ho zodpověděl asi takto.

Bezmasý přístup k životu je každého jeho svobodné rozhodnutí a z toho vychází i následující příprava kde člověk sám od sebe chce změnit svou cestu. Většinou jsou to různé životní situace kdy hledáme důvody proč být vegetariánem a jsou to většinou tyto důvody:

Zdravotní: Člověk dojde na základě nějaké informace k závěru, že jeho zdravotní potíže (případně jako preventivní opatření) by se daly vyřešit přechodem na vegetariánskou stravu.

Etické: Soucit se zvířaty. Láska ke všem zvířatům bez rozdílu rasy, pohlaví, podnebí, kontinentu.

Náboženské, filozofické: Člověk je příznivcem nebo členem náboženského či filozofického směru, který hlásá vegetariánství z důvodu žití v NENÁSILÍ. Podívejme se kolem sebe, člověk jde do svého sejfu, bác a už bydlí v jiném těle.

Ekologické: Člověk dojde na základě vnější informace nebo vlastním myšlenkovým procesem k závěru, že svým nejedením masa pomůže k ochraně životního prostředí či planety.

Ekonomické: Ekonomické podmínky jsou takové, že člověk prostě nemá peníze na to, aby si kupoval drahé živočišné výrobky.

Anatomické: Člověk dojde k přesvědčení, že člověk nemá žádné anatomické znaky, které by ho činily masožravcem, což vše vyžaduje mnoho let studia a ne pouhé dezinformace posbírané ze seriálu Štorch Eduard – Osada havranů či Lovci Mamutů.


Osobně doporučuji, začít s touto cestou po promyšleném uvážení výše popsaných důvodů a to systémem krok za krokem a hlavně žádný fanatismus, kdy si řeknu " od zítřka jsem vegetariánem ", takových pokusů jsem kolem sebe viděl mnoho a velká většina jich skončila neúspěšně.

Co se týče jezení masa při nástupu na tuto cestu, doporučuji si s tím nedělat žádnou hlavu a pokud přijde chuť na maso, tak jí jednoduše uspokojit a přitom se učit být super vegetariánským kuchařem, aby byly uspokojeny chuťové pohárky Tvé i těch kterým pokrm nabídneš, něco podobného jako když jsi dostal naši ochutnávku.

Tento proces je běh na dlouhou trať ale ten kdo najde zalíbení v potravě v kvalitě dobra a nenásilí, už nikdy nechce strčit do úst hnijící mršinu která je v kvalitě nevědomosti a tudíž i násilí. Člověk jakožto inteligentní bytost se může svobodně rozhodnout, jakou cestu si zvolí i s jejími následky a nemusíš mít strach z toho, že by vegetariáni byly nějací extrémisté, jak se někdo pokoušel dříve naznačit, ale je třeba mít správné informace, které říkají že na naší planetě je více než 700 000 000 vegeteriánů a to je pěkná vesnička středisková.

Závěrem bych si dovolil popsat svůj přechod na zcela vegetariánskou stravu, kdy jsem asi 4 roky začal jíst z jistého popudu nižší živočichy a to tak, že jsem rodině vařil když měli chuť na mrtvolku drůbež a ryby s větším podílem vegetariánských dnů. Nějak to samo zafungovalo a mrtvoly se postupně přerodily na čisté vegetariánské pochoutky, no a těmi se živím k plné spokojenosti a kondici už 16 let. Osobně přeji každému, kdo vážně chce tuto změnu k lepšímu v životě podniknout mnoho andělů kolem sebe, protože když nás v tom přátelé podpoří, máme velkou naději změnu realizovati a proto asi také bylo založeno toto vlákno, jako pomoc začínajícím, či jen zatím přihlížejícím.

Včelaření zdar, a dobrému medu obzvlášť, Tonda.
Hlasování: Stanislav Rataj (+1), Debora (+1)
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
06.01.2014, 11:48 AM
Příspěvek: #6
RE: Chutné vegetariánske recepty
Díky Tondo za obsáhlý přehled důvodů. Já osobně nemám s bezmasým přístupem žádný problém, každé léto a podzim, jsa dostatečně zasobován zeleninou vlastní produkce jsem tak nějak přirozeně maso vypouštěl neb tělo si jej nežádalo. Po našem setkání v Brně už pak to rozhodnutí bylo cílené bez pocitů jakéhokoliv omezování. Takže poslední králičí samice dostala milost a pohybuje se tu zatím zcela volně, než ji sejme nějaký přirozený predátor. Já už tedy na cestě jsem přes tři měsíce a maso požil vědomě jednou jen proto, že jsem ctil pravidlo: na návštěvě jez co ti dají, doma co ti chutná Smile.
Pozitivní přínos bezmasého stravování konkrétně u mne se projevil především ve vymizení únavy plynoucí z dlouhého trávení masných krmí. Moje otázka po rybím mase byla tedy spíše technická, co do rozdílnosti trávení.
Každopádně nyní potřebuji se naučit vařit více variací bezmasých jíde (preferuji především nenáročnost přípravy, vařit mne moc nebavíWink), takže budu-li moci někdy na jaře u tebe chvíli pobýt a získat praktické zkušenosti, potěší mne to.
Na závěr bych měl dvě věci, za prvé otázku, proč ostrakizuješ vejce, alespoň tak jsem to z našeho rozhovoru v autě pochopil, a pak prosba.

Netěší mne, když vegetariáni v rétorice používají ve vztahu k mrtvému masu zvířete (chtějí-li podpořit svůj styl života) termíny typu: hnijící zdechlina, mršina apod. Je to pejorativní a trochu unfer a projev nelásky k masožravcům, protože zdroje vegetariánské stravy po svém vykořenění také přirozeně hnijí. Náboženské filosofické a etické důvody, které jsi jmenoval přirozeně v naší mysli pozvedají ostatní živočichy lidské úrovni a já velmi pochybuji, že by nějaký vegetarián vnímal svého blízkého, zabitého při nehodě či umřelého po nemoci jako hnijící zdechlinu!
Hlasování: Milan Bencúr † (+1)
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
06.01.2014, 01:28 PM
Příspěvek: #7
RE: Chutné vegetariánske recepty
Chlapi, svátky už pominuly, tak se pojďme zase vrátit od jídla ke včelám. LD

Včelařit bez chemie je normální!
Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem!
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
06.01.2014, 02:49 PM
Příspěvek: #8
RE: Chutné vegetariánske recepty
(06.01.2014 11:48 AM)Crha Karel napsal(a):  Každopádně nyní potřebuji se naučit vařit více variací bezmasých jíde (preferuji především nenáročnost přípravy, vařit mne moc nebavíWink), takže budu-li moci někdy na jaře u tebe chvíli pobýt a získat praktické zkušenosti, potěší mne to.
Na závěr bych měl dvě věci, za prvé otázku, proč ostrakizuješ vejce, alespoň tak jsem to z našeho rozhovoru v autě pochopil, a pak prosba.

Netěší mne, když vegetariáni v rétorice používají ve vztahu k mrtvému masu zvířete (chtějí-li podpořit svůj styl života) termíny typu: hnijící zdechlina, mršina apod. Je to pejorativní a trochu unfer a projev nelásky k masožravcům, protože zdroje vegetariánské stravy po svém vykořenění také přirozeně hnijí. Náboženské filosofické a etické důvody, které jsi jmenoval přirozeně v naší mysli pozvedají ostatní živočichy lidské úrovni a já velmi pochybuji, že by nějaký vegetarián vnímal svého blízkého, zabitého při nehodě či umřelého po nemoci jako hnijící zdechlinu!

Haribol Kájo, začnu tedy blížícím se jarem, kdy Tě samozřejmě rádi přivítáme do kurzu vaření, neboť ze srdce rádi šíříme poselství nenásilí a rádi Tě naučíme velice jednoduché, rychlé a chutné pochoutky.

Dále se ptáš proč jsem ze svého jídelníčku vyloučil vejce, tak věz že je to ze zdravotních důvodů jelikož vejce obsahují vysoký podíl cholesterolu (zvláště ve žloutku). Cholesterol je jemná vosková substance, která se ukládá v játrech a cévách. Způsobuje rozrušování a tvrdnutí jejich stěn (pokud se staneš dobrým pozorovatelem, tak zjistíš že lidé kteří požívají nadměrně masa a vejce jsou cholerické povahy, což je způsobeno nedostatečnou funkcí právě jater).

Samozřejmě cholesterol je pro organizmus důležitou látkou, neboť tvoří buněčné membrány, je součástí některých hormonů a je nezbytný i k dalším funkcím. Tělo si ale cholesterol vyrábí samo a to v dostatečném množství (například játra ho produkují v množství zhruba 1g denně.) Navíc jej obsahují mléčné produkty. V dnešní době lidé trpí hlavně zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi, než jeho nedostatkem, což vede k častým kardiovaskulárním onemocněním.

Co se týče vaječného bílku, ani žluč, ani slinivka nejsou uzpůsobeny k jeho trávení. Proto 1/5 až 1/3 bílku projde trávicím traktem, aniž by byla strávena. Kuřata trpí mnoha nemocemi. Mohou být nositeli např. tuberkulózy. A pokud nákazu přežijí, snáší dále infikovaná vajíčka. Vejce mohou také přenášet kuřecí leukémii, jiné ptačí choroby a bakterie z různých průjmových onemocnění. Vejce jsou navíc svou povahou kyselá a obsahují přebytek kyseliny fosforové.

Dále zde vidím zcela neodůvodněnou výtku z názvosloví, kde dle mého názoru jenž podpořím i důkazem, mi podsouváš nějakou nelásku k jedlíkům masa a proto bych Tě chtěl srdečně poprosit, aby jsi příště lépe zvážil co píšeš, neboť to zde na fóru čtou desítky lidí a bude to zde i historicky zaznamenáno po celou dobu trvání tohoto diskuzního fóra.

Pokud se Ti nelíbí a zdá se Ti hanlivý název mršina či zdechlina, tak věz že je to vžitý a odborný název pro mrtvé zvířecí tělo a ne žádné mé hanlivé označení využité k něčemu co Ty popisuješ. Prosím zadej si do vyhledávače slovo mrtvola a myslím že budeš překvapen odborným popisem a významem. Mimo jiné jsem vyrostl na vesnici a tyto označení, které používám jsem se naučil od moudrých staříčků s kterými jsem se přátelil.

S podivením zírám proč jsi vůbec použil ve větě hanlivé označení nebožtíka jako " že by nějaký vegetarián vnímal svého blízkého, zabitého při nehodě či umřelého po nemoci jako hnijící zdechlinu!", k čemuž Ti podám malé vysvětlení.
Příteli každý z nás se v životě nespočetně krát setká s lidskou mrtvolou, které jsme si vžili říkat nebožtík či umrlec a pouze nevzdělaní a necitelní lidé se o tomto stavu lidského těla mohou vyjádřit Tebou avizovaným přídomkem.

Jelikož vím že u lidiček většinou jednají emoce, které v nás z nějakého důvodu vzplanou, dřív než rozum, naučil jsem se být trpělivý a tolerantní k těmto projevům, ale mohl by jsi se pokusit do budoucna tyto emoce ovládati, děkuji a měj se krásně lidsky, Tonda.
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
06.01.2014, 03:15 PM
Příspěvek: #9
RE: Chutné vegetariánske recepty
Nemám nic proti kuchařkám, ale nebylo by lepší zvolit jinou formu prezentace receptů, než je konference? Stejně zde za pár měsíců tu ty recepty zpětně nikdo nedohledá. Nebylo by vhodnější se dohodnout s nějakou již zavedenou kuchařkou a tam recepty publikovat a sem dát pouze odkaz? Popř. si založit si vlastní Internetovou včelařskou kuchařku, kde by bylo možné hledat recepty dle ingrediencí, tisknout si je atd...
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
06.01.2014, 06:20 PM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 06.01.2014 06:49 PM od Crha Karel.)
Příspěvek: #10
RE: Chutné vegetariánske recepty
(06.01.2014 02:49 PM)tondabh napsal(a):  ... vidím zcela neodůvodněnou výtku ... podsouváš ...

Big Grin Toníku, tak tímhle směřuješ k "babylonu". V mém podání mají použitá slova svůj přesný význam a obsah. Slovo prosba není totožné ani zaměnitelné se slovem výtka. Vnímáš-li prosbu jako výtku mateš jazyk a stavíš svá další reakce již na chybném základě.
Zajisté taky cítíš rozdíl mezi neutrálním emočním zabarvením věty "jíte zabitá zvířata" a dehonestujícím "jíte zdechliny či hnijící mršiny" bez ohledu na odborné pojmosloví. Což jsem se právě snažil ukázat na eticky nepřijatelném příkladu lidské smrti.
Pokud bys tyto rozdíly nevnímal, pak by samozřejmě další dialog nevedl k vzájemnému porozumění a to by mne mrzelo. Má předchozí slova byla prosta emocí, ani nebyla formulována jako kategorický imperativ, protože se považuji za hledače rovnováhy jehož těžiště se neustále mění s přílivem nových poznatků.
Souhlasím s tebou, že tento veřejný prostor není nejpříhodnější platformou pro ujasňování si významových nuancí slov, proto si nechám pokračování tohoto dialogu až na osobní setkání, které je pro to příhodnější.
Milost boží a světlo poznání s Tebou.

PS: Rád bych si opět objednal sýry, ale pouze při respektování rovnoprávných podmínek. Jsi ochoten to akceptovat a udělat mi radost? Wink Písni pls mail nebo SZ. Díky.
Hlasování: Milan Bencúr † (+1)
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 


Skok na fórum:


Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)