Forum Šance pro včely

Úplná verze: Volná stavba v rámečkách
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Uvediem odkaz na moju tohtoročnú skúsenosť s volnou stavbou diela v rámikoch za obdobie od 2.apríla do 2.mája 2014. http://www.n-vcelari.sk/forum.php?akce=t...anka=2#221
Zdravím, blíží se chvíle a pojedu si pro své první oddělky. Jsem domluven na oddělcích na 10 rámkách LG. Pro včely si jedu někdy na přelomu června/července a chtěl bych se zeptat jak rozšiřovat ( předpokládám zimovat na 1NN asi nebudu). Už jsem tu psal, že bych chtěl volnou stavbu a přemýšlím jestli 10r oddělek stihne ještě vystavit druhý nástavek. Mám tedy pro začátek připraveny rámečky s různými rozměry mezistěn a nevím, jestli jim dát jen tenký proužek, nebo třeba polovinu výšky... Děkuju
obávám se Michale, že to v letošním roce nestihne. Lépe by bylo rozšiřovat až na jaře.
To znamená, že pokud je potřeba, jen doplnit zásoby a nechat být? Nebo se pokusit 5 rámečků převěsit do druhého nástavku a doplnit rámečky s proužky mezistěny. Vlastně jim tedy zvýšit prostor na zimování a na jaře mít místo na stavbu?
(21.05.2014 03:07 PM)MichalF napsal(a): [ -> ]Zdravím, blíží se chvíle a pojedu si pro své první oddělky. ...chtěl bych se zeptat jak rozšiřovat ... Děkuju
Podívej se na web ŠPV na přehlednou Leošovu metodiku, jak nakládat s letošním oddělkem.
Děkuju, podívám se.
(21.05.2014 03:07 PM)MichalF napsal(a): [ -> ]Zdravím, blíží se chvíle a pojedu si pro své první oddělky. Jsem domluven na oddělcích na 10 rámkách LG. Pro včely si jedu někdy na přelomu června/července a chtěl bych se zeptat jak rozšiřovat ( předpokládám zimovat na 1NN asi nebudu). Už jsem tu psal, že bych chtěl volnou stavbu a přemýšlím jestli 10r oddělek stihne ještě vystavit druhý nástavek. Mám tedy pro začátek připraveny rámečky s různými rozměry mezistěn a nevím, jestli jim dát jen tenký proužek, nebo třeba polovinu výšky... Děkuju
Mám na to osvědčenou metodu, s kterou se tě to může podařit. Předpokládá ale buď snůšku, nebo krmení. Tzn. pokud tě nevadí krmit, jdi do toho.
Princip spočívá ve využití stavby do boku, což funguje spolehlivě vždy.
1. Stáhni včely tak, aby hustě obsedali všechny hotové rámky. Ostatní vyndej.
2. Rozděl rámky nad sebe do obou nástavků do středu plodiště. Plod musí být jak dole, tak nahoře. Medové pokud možno vyndat tak jako tak - přidáš až dodatečně.
3.předpokládejme, že máš tedy 5 + 5 rámků v obou nástavcích.
4. A teď to jede - krajní jeden z každé strany odsuneš a mezi vložíš rámek, může být i prázdný zcela. Za týden, když je postavený, posuneš zase ten starý krajní o pozici dál. atd., to děláš v horním, ve chvíli kdy horní máš, dáš 4 hotové dolu a jedeš znovu.
5.K tomu je třeba stálé, slabé krmení, tak 0,5-1l denně - tedy prosak z tak 5-10 dírkama - petka, krabička pytlík s dírkama. Ne volný odběr !!!! To ti zasekají plodiště a nic. Ideální je medovicová snůška.
Je to zdánlivě pracné, ale příští rok to oceníš. Plocha vložených mezistěn nemá na stavbu žádný vliv, když je nedáš, nic se neděje.
Moc děkuju, takové postřehy jsou pro mě velice cenné. Jsem zvědav jak vše bude probíhat a už se nemůžu dočkat.
Ještě jednou jsem pročetl co jste/jsi? psal ohledně rozšiřování. Zdá se vše jasné a že je to pracnější mi nevadi. Alespoň si u toho osahám práci ve včelách. Jen bych se ještě zeptal na to krmení. Pro začátek se z přikrmením spokojím, ale potom bych jim chtěl nechávat vlastní. Rozumím tomu, že nejde nakrmit na jednu velkou dávku a hotovo. Budu přes týden od včel 100km. Když dám tedy najednou 5l do láhve s víčkem, tak je to zlé? A ještě rozšiřování do stran. Pokud se dílo opozdí, tak je možné vše zarovnat k jedné straně ( u obou nástavků tak jak to bylo, ale šoupnout do boku). Nebude potom problém s " prázdným " místem na druhé straně? Teoreticky si myslím, že ne, ale raději si to nechám potvrdit od znalejšího. Popřípadě dám nějakou přepážku na zůžení prostoru?... Snad není hloupé, že se ptám a přitom ještě nemám ani včely. Vlastně vás tu trochu lituju až je budu mít Smile
Michal, na krmítku sprav len malý otvor , tak aby im trvalo odobratie krmiva aspoň 10- 14 dní na 5l krmiva, včelstvo potrebuje na deň cca. 500-750 gramov zásob tj. vody, mädu a peľu/deň, mám včely na váhe, preto viem kľko minú za deň keď prší, alebo je chladno.
Ak budeš mať zúžený priestor na odberanie krmiva, tak včely sa rozdelia na tie čo budú nosiť ,,tvoje" krmivo,ďalšie peľ a sladinu z vonka,a ostatné sa budú starať o plod.
Rozširovanie tu má krásne popísané a nafotené Milan Bencúr.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Referenční URL's