Forum Šance pro včely

Úplná verze: Volná stavba v rámečkách
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Takže plodiště postupně posouvám celé, vkládám postupně rámky a nakonec na podzim starou část oddělím rámkovým krmítkem a po vyčištění odeberu.
Jak jednoduché. Díky.

Jo, a teď jsem právě pročítal od Leoše včelaření na tři zásahy ročně, a to s tímto jde velice dobře dohromady, s vytvořením a revitalizací s oddělkem vzadu.
Ok, díky pánové.
Tak jsem se byl kouknout na jedny, u kterých jsem asi před čtrnácti dny zvolil náhodně vkládání rámku jako druhý od očka/česna. Už druhý plást vystavěly trubčiny, z poloviny zakladený a z poloviny uložená sladina. Tak jednoduché to tedy s volnou stavbou a jejím správným zakládáním nebude (poznámka mimo - musím uznat, že když odkryju těch šestnáct plástů 42/35, je to síla, myslím pocitově).
Zřejmě budu muset vkládat nové rámky vždy ke kraji dělničiny nebo od druhého místa od česna postupně celé nové plodiště, aby tu vystavěnou trubčinu stále vnímaly jako jeho okrajové části a celé staré plodiště se posunulo dozadu. Nemám zatím povědomí, že by dva, ne-li tři plásty trubčiny mohli zůstat uprostřed plodiště a včely si to nějak dodatečně upravily. Pokud jo, je to energeticky asi docela náročné a zbytečné. Lépe je jím vhodnějším zásahem vyjít vstříc. Budu se muset trochu více seskupením díla zabývat, nese to s sebou asi i jiné informace o jejich životě.
Omlouvám se, ta volná stavba mě tu trochu koliduje s tématem Ležany.

A ještě jedna poznámka. Na posouvání celého plodiště jsou ty Hofmany skvělé. Uvnitř plodiště se z ničím ani nehne, včely zaznamenají a zareagují na cuknutí jen zavrněním.
Hoši vy jste inženýři a nemáte co dělat.Big Grin Co kdybyste nabídli vcelam dutinu. V ni ramky ...plný počet ... a po půl roce se v klidu podívali jak a co vcely vystaveli. Povoleno by bylo pouze prikrmovani v bezsnuskovem období. Proste se přiblížit přírodě.
(26.05.2017 10:54 PM)Ali napsal(a): [ -> ]Tak jsem se byl kouknout na jedny, u kterých jsem asi před čtrnácti dny zvolil náhodně vkládání rámku jako druhý od očka/česna. Už druhý plást vystavěly trubčiny, z poloviny zakladený a z poloviny uložená sladina. Tak jednoduché to tedy s volnou stavbou a jejím správným zakládáním nebude
Tak jednoduché to fakt není. Ani když jim dáš rámek k plodu, nebude to jiné.
Problém dělničí stavby je v tom, pochopit, kdy ji staví. A žádnýma jinýma kouzlama je k tomu nedonutíš. Undecided
1. dělničina = roj, nebo hodně slabý oddělek.
2. když nemají dělničinu - potřebují tak 5-6 plástů, ve tvé míře, vše ostatní bude trubčina, nebo zásobní trubčina. To ti v zásadě nemusí vadit, když to budeš mít na správné pozici.
3. snůška podporuje stavbu trubčiny - je to materiálově jednodušší - čili dělničinu staví nejspíše v brzkém jaru - únor, březen a v pozdním létě při lehkém přikrmování, v tu chvíli lze dát rámek i hned k plodu, prostě když není snůška a potřebují ještě dělničinu, tak jí postaví, jak bude snůška, bude to zase trubčina.
K tomu je zajímavé, že čím víc ji potřebují a čím menší je snůška, tím jsou buňky menší / moje pozorování v tomhle ohledu nepodporuje genetiku stavby, jde ryze o ekonomiku /.
(27.05.2017 08:37 AM)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Hoši vy jste inženýři a nemáte co dělat.Big Grin Co kdybyste nabídli vcelam dutinu. V ni ramky ...plný počet ... a po půl roce se v klidu podívali jak a co vcely vystaveli. Povoleno by bylo pouze prikrmovani v bezsnuskovem období. Proste se přiblížit přírodě.

Tak na podívání v tomto případě budou překážet rámky. Není nad to, když první co začnou stavět bude plást pěkně úhlopříčněBig Grin. To už je lepší košnice a dílo si pěkně prolistovat.
Pane doktore, Vám se to mluví, když Vám to jde samo. Začátkem května (mám pocit, že jsem tu někde zahlédl, jo 6.5.) jste měl včel v podmetu, že já jich tolik nemám v úle ještě teďko.
Big Grin
Samo nejde nic, ale snažím se mít kvalitní matky a moc se ve včelách nerýpat. Do plodiště lezu jen těm, ze kterých chovám . Nebo když beru rámky na oddělky. Sundám medníky, dostanu se tak do 4- tého NN ....vidím plod, podívám se tak na kolika rámcích a dobrý. Rozšiřuji podle Leoše Dvorského, dvě souše na nástavek zbytek stavba. Plod nepřevěšuji, když na to mají, rozšíří se samy do dalšího nástavku, když ne počkám. Moc na ně nespěchejte a nehoňte je, ony samy vědí co je nejlepší a když ne, tak sem nepatří.
No dyť to říkám i vnoučatům, tak jak mě to říkávál můj táta.
Když se předpřipraví správné věci ve správný čas na správné místo, pak už to jde skoro samo, i ta volná stavba. To "skoro" jsem pozapomněl prvně dodat. Když to tak nejde, láme se to přes koleno, a pak je něco špatně. No a to je právě to, co je třeba prozkoumat, pozjišťovat a zapsat si za uši nebo já do PC a nenechat nápravu jen na včelkách.
Mám rád koukat se se na věci, když ony tak nějak samy fungují. Proto občas sem pustím nějaký problém a snažím se ho přetřást přes dvě strany linku, až z Vás chytřejších a zkušenějších něco vypadne. Pro mě je to "nepřímá zkušenost", kterou nemusím sebe a včely opětovně trápit, když už je na světě, a předpokládám, že i pro některé začínající taky.
Takže, dopředu děkuji všem, za trpělivost a vynaloženou snahu, nám, na startovní lajně, něco poradit.
Já popročítám linky, a za čas, zase nějaké téma načnu. Těch zpráv je tu hafo, jen 3 - 5% ale za něco stojí. A to je sakra hledáního. Já potřebuju některé věci slyšet či někým vidět i ze dvou či tří pohledů, než mi docvaknou další souvislosti. Wink
Mějte se fajn, a ještě jednou dik. Ali
Omlouvam se administratorovi, napsal jsem sem omylem neco, co jsem chtel napsat jinam a nedari se mi to smazat, pouze editovat na tento text. Prosim o odstraneni tohoto prispevku.
Zdravím, poraďte, v mednících mám nyní jen stavební rámky, které včely již dostavují a zanášejí. Jakmile bude medník zanesen, vytočit med a dát zpět již souše, nebo přidat medník zase jen ze SR pod medník již plný? Je to první sezóna, kdy nemám žádné souše.
T.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Referenční URL's