Forum Šance pro včely

Úplná verze: Poradíte s očkem ... ano - ne
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3
Zdravím Vás přátelé. Věčné téma jestli očko ano a nebo ne. Já vím, že hned někdo namítne ... Kudy trubec ven, když se převěsí rámeček nad mřížku? No očkem. Kudy když nestíhá česno? No očkem. Stejně tak i kam s očkem ... do středu, na spodek či nahoru a do pravého rohu či do levého. Co včelař s pilkou v ruce tak asi jiný názor. Je mi jasné, že truhlář si to ujednotí na "pracovní postup výroby" a neřeší, jestli má teď v ruce pravý kus nebo levý kus ...
Bouchám si nové Čechoslováky a jsem u očka. Tak mě napadlo ... jak mají očka v kočovných vozech? Koukám kde se dá, ale nikde očka nevidím. Prosím Vás, kdo máte kočovný vůz (maringotku) a máte rámkovou míru 370x300 ... jak to tam máte? Čím víc koukám na konstrukce s mírou 370x300, tím víc jsem z toho vedle.

Já vím, že v nejhorším se očko dá ucpat a kde není, tak se navrtá Smile
Miro kým ti odpovedia "majitelia úľov s rámikovou mierou 370x300 s kočovným vozom" skúsim ti napísať môj názor. Ja také úle nemám, včelárim s úlami navolno, a sú to 2/3 LG (rámik vysoký 159 mm)
ale
na každom nádstavku mám očko
Teda môžem písať o očkách Wink
Všetky sú zatvorené, len pri zimovaní mám otvorené očko v najvrchnejšom nádstavku. Potrebuješ očká? Mne sa hodia, keď robím odložence (oddelky), vtedy očko používam ako letáč (česno). Ja ale nepoužívam obyčajne mriežku, neprekladám plásty do medníka a letáč(česno) mám cez sezónu na celú šírku úľa 15 mm vysoký otvor... Stíhajú, očká neotváram a na medníku už vôbec nie...

Môj názor:
Na čechoslovákoch by som očká nerobil, a do kočovného voza už vôbec nie, nepoznám kamarátov ktorí by mali v maringotkách očká na úľoch...
s očkem ne, včely mají daleko na plásty.
Dehtín Straka
Můj děd měl úl postavený na výšku a přístup z boku. Ne klasické česno dole ale dvě mezery na výšku po celé výšce .... ležany jsou také bez očka. Moje otázka je, jak s očkem v klasickém Čechoslováku.
Napadá mě ještě argument na uvážení - čím víc otvorů v ůle / bez ohledu na název a velikost /, tím větší pravděpodobnost v podletí, že některý zůstane bez ostrahy.
Aspoň ty mý maj tendenci střežit jen pro ně aktuální " výlezák ".
To by asi byl jeden argument proti.
Jinak dobrý očko je spíš placatý, vodorovný a dost nízký.
Kulatýma blbě lítaj a ještě blbějc je hlídaj.
No rozhodnuto jest tak, že očko asi nebude nikde. Ale místo toho si udělám pro případ použití ... jak to nazvat? ... pseudodno? Děravé dno? Prostě jednoduchý velice nízký mezikus mezi nástavek, kde bude úzké česno a ve vlastním dně "zašoupnutelný" uzávěr. Tak že bude to moci sloužit jako mezikus pro oddělek a nebo mezikus nad mřížku pro výběh trubců.
Zdravím. Snad to sem trochu patří, tak jak to sleduji, napadlo mě zeptat se...
Máte někdo zkušenost s vertikálním česnem? Proč se nepoužívá? Mám úly vlastní výroby založené na úle Optimal, ale u některých jsem zkusil dělat rohová veritkální česna, čímž se zjednoduší některé věci. Zatím nepozoruji žádný problém (kromě snížení tuhosti nástavku).
Čistě teoreticky mi přijde, že by včely měly mít lepší kontrolu nad větráním a snad i lepší střežení česna (česno se nachází v obsazeném nástavku a ne pod ním).
Očko určitě. Podporují variabilitu úlu. Očkem mají včely blízko na plásty a navíc, v zimě odvádí přebytečnou vlhkost. Vloni jsme dostali úl bez očka, uteplený 8cm a včera jsme jej překládali, úl byl zevnitř celý zplesnivělý vlhkem. S očkama si nepamatuji, že by se to kdy stalo. Mám je i v ležanu (spíše oko - 3cm, kam vlítnou a tři včelky najednou) a budou i ve všech ostatních ležanech a na obou stranách. Velký otvor nám včely na jednu zimu zastavěli voskem a propolisem na třetinový a z jara si jej zase zcela otevřely. Dělám dvě i na NN. Dělám je proti krajní loučce nebo do poslední mezery, ale vertikální mě ještě nenapadlo. No já jsem pro očko, špunt se vždycky najde.
očko souhlas, ale jiné provedení, přemýšlet jinak. Zvažte střední dráhu
kterou včela urazí v úlu než se dostane od očka na nejvzdálenější místo
a přes jaké překážky? např. 40 000x za den a pěšky. ¨
Po analýze česno dole?uprostřed?šikmo?kulaté? jiné?
2 hlavní nahoře a 4 pomocná svisle při stěnách(všechna stejná),
včely si vyberou a zbytek ucpat, nechám to na nich.
česna popisuji na přední stěně beznástavkového úlu DEHTIN,
proč beznástavkový,ani včelař se nechce zbytečně dřít
a trhat včelám obydlí, mají ho pak za medvěda
Česna jednotný rozměr 1x5x10cm regulace pouhým
ucpáním destičkou 1x5x10cm rovnoběžně s česnem, kolmo, šikmo
materiál destičky polystyren/dřevo/molitan/jiný mat-co se osvědčí
jednoduchost, proč hlavní česno nahoře
viz patent CS118603B51 regenerační úl
moje malé zkušenosti začátečníka nezapomenout pod střechou
větrat páry H2O-česno někdy přivřete a je problém
a dole odvod moc velké koncentrace CO2 nebo H2CO3
hodně je toho na přemýšlení a spolupráci se včelami
taneční sály jsou asi lépe zevnitř na obvodových stěnách,
včely to mají nejblíž, když je někdo svolá vibracemi k očkům,
to už mohou přijít pozdě po tanečku...
"každý začátečník po 2 letech na internetu si myslí,
že bude poučovat zkušené včelaře, ale včely jsou tu miliony let"
Straka Dehtín
Dotaz k očkům. Také se rozhoduji, co s očky. Teprve budu začínat, jestli to dopadne s oddělky Smile
Co prosím dělá létavka přinášející nektar? Předá ho úlovým včelám a ty ho uloží nebo s ním běží nahoru do medníku a tam ho uloží sama? Pokud s ním běží sama, potom očka ano. Pokud ne, tak to znamená, že používání očka je příčinou vysokého obsahu vody v medu, protože nektar včely dostatečně nezahustí, tím, že si ho nepředávají mezi sebou. Potom očka nechci. Jak to tedy je prosím s ukládáním nektaru? Omlouvám se za základní neznalost, teprve se učím.
Stran: 1 2 3
Referenční URL's