Forum Šance pro včely

Úplná verze: Zkušenosti s volnou stavbou
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29

Milan Urík

Prosím píšte skúsenosti s voľnou stavbou, je to jeden zo základných bodov ŠPV. Po prečítaní danej problematiky na včelarskom fóre som nadobudol pocit, že voľná stavba je akýsi postrach včelára, že to je snáď niečo nedosiahnuteľné, spojené s mnohými problémami,....a všetko mi to pripadá podivné, veď je to jedna z najprirodzenejších a najcennejších vecí, čo včely majú.
Jen doplním - při sdělování svých zkušeností důsledně rozlišujte zda volná stavba v rámku (bez mezistěny) a v polná stavba při použití jen horní loučky (samozřejmě také bez mezistěny). Třeba jen z pohledu při různých přesunech a jiných manipulacích je to nejen co do pracnosti velký rozdíl.
žádný postrach...s volnou stavbou počítám. Dovolím si položit otázku: pořídil jsem si včelstva ve starých univerzálech(39x24), jak nejrychleji přejít na NN Langstroth s volnou stavbou?
nevím jestli jako začátečník se mám o co podělit, ale popíšu svoji zkušenost. Jak píše admin volná stavba je mezi včelaři považována za tabu, většina problému je asi v tom, že včely z nedostatku možnosti stavět trubčinu volné místo vystaví právě trubčinou. K volné stavbě mě přiměly celkem dvě okolnosti. První byl nedostatek mezistěn (o souších ani nemluvě) a druhá,že jsem odchytil začátkem červenci u kamaráda na střešní za jeho domem roj (samozřejmě mi bylo líto jej utratit jak velí veterinární předpis).
roj jsem usadil do rojáku na dvě souše a zbytek jsem dal rámky, ve kterých sice byl výplet, ale neměl jsem mezistěny. v rojáku jsem je nechal přes noc pod stromy v chládku a druhý den převěsil do nástavku. Používám Optimal 42x17, postavil jsem normální dno se zavřeným letákem, na něj nástavek. do něj z kraje jednu souš, pak prázdný rámek, další souš a doplnil do 11 rámků prázdnými. K mému překvapení včely začaly stavět volnou stavbu dělničí buňky. takto vystavěly 10 rámků a nakonec 1 rámek zase pro změnu trubčí dílo. v půli srpna jsem byl nucen část vystavěného díla převěsit do dalšího nástavku a z obavy aby včely stačily vše vystavět jsem je při dokrmení podpořil v horním i dolním nástavku rámky z mezistěnami. do zimy pak šly na dvou plně vystavěných nástavcích z toho jeden plný zásob.
stavba nebyla nijak nakřivo nebo našikmo, jen občas jsem trochu nožem ořezal plásty které včely vystavěly podle mého názoru příliš tlusté. Mluvil jsem ale s kamarádem, který omylem ve včelstvu na 39x24 nechal 3 prázdné rámky a tam mu údajně vystavěly včely dílo napříč rámky, že nebylo možné jej ani vytočit.
z popisu vyplývá, že jsem nadělal spoustu chyb, ale včely moje snažení zatím přežily. Příští rok plánuji do začátku požít již hotové rámky s proužkem mezistěny a jakmile dojdou použiju jen trámky. o zkušenostech budu podle zájmu informovat.
Zkušenosti skromné, ale přijde mi, že na starším rámku drží včely stavbu přesněji než na nových loučkách. Proužky mezistěn nenalepuji, časová úspora.
Mé vcelstva na dadantu 482 x 285 mm, roztec 32mm, zná jen volnou stavbu v rámecích s vodícím prouzkem. Ponechala jsem jim jejich vúli a myslím si, ze se jim to líbí. Cervnovýmu roji kranky jsem dala kosnici a nechala vcelstvo, at si staví, jak se mu zlíbí. Bez vodících prouzkú zacli stavet teplou stavbu a do konce zárí zastavely celý prostor kosnice 7 plásty. Jen na zimu jsem se pokusila zúzit vchod do úlu trochou slámy, ale to se jim nelíbylo a slámu vyházely.
Pri včelárení na prírodnom diele je nepodstatné či je stavba plástov rovná alebo krivoľaká. Dielo je v úli najviac v dvoch sezónach. Potom ho treba aj s medom vyrezať.
Včely postavia rovné prírodné dielo v rámikoch s úzkovysokou hornou a dolnou latkou, pričom spodná časť hornej latky môže byť namočená vo vosku. Trámiky a polovičné rámiky zas treba riešiť v tvare delta.

[attachment=8] [attachment=9] [attachment=10] [attachment=11] [attachment=12]
Chtěl bych Vás Milane s dovolením požádat o rozměr průřezu horních a dolních louček, které máte na obrázku, protože nad podobném řešení také uvažuji s rámky přejít. Včelařím v dadantu448x285 klasická lang. konstrukce a přešel jsem na tuto velikost před cca 8-10lety, protože mě nepřesvědčilo, že by neprostavěná mezera u NN včelám vyhovovala. Mnohokrát jsem pozoroval, že u NN s neprostavěnou mezerou včelám trvá delší čas než ji překročí a využijí další prostor a u vysokých rámků mají tedy rychlejší rozvoj. Proto si myslím, že je důležitější pro včely vnímání ucelené plochy díla než to jestli jde o volnou stavbu a nebo je vedena na mezistěnách kterou si podle potřeby přestaví.
Děkuji
Úzkovysoké latky sú hrubé 5 až 9 mm a vysoké 15 až 19 mm. Čím vyšší rámik, tým mocnejšia horná latka. Treba tiež brať do úvahy sponkovačku, veľkosť sponiek, kvalitu dreva, atď.. Opäť platí, že každý si to musí odskúšať. Teraz používam len delta trámiky. Presvedčil som sa, že dielo pritmelené k stene úľa je najvýhodnejšie pre včely, pre mňa, aj pre kvalitu medu. Princíp regulácie tepla a vlhkosti vzduchu v trámikovom úli je veľmi jednoduchý, ale prekvapivo účinný. V závislosti na potrebách, samotné včely otvárajú alebo zatvárajú jednu alebo viac uličiek tejto siete určenej na vytvorenie prúdu vzduchu práve tam, kde je to potrebné. To znamená v priestore ktorejkoľvek uličky medzi dvoma plástami, kde potrebujú, na severnej strane, na južnej alebo v strede, v závislosti na potrebe okamihu. Tento proces je nepretržitý, udržuje konštantnú optimálnu teplotu a určitú mieru vlhkosti, ktorú včely dokážu odhadnúť presne.
(03.12.2012 11:29 PM)bohemia.gall napsal(a): [ -> ]žádný postrach...s volnou stavbou počítám. Dovolím si položit otázku: pořídil jsem si včelstva ve starých univerzálech(39x24), jak nejrychleji přejít na NN Langstroth s volnou stavbou?

Pokud se nemílým, universal odpovídá trochu nemeckému DN 410 x 410 / velikost rámkú 394 x 223 mm.

1. na rámecky universálu múzes nerezovým drátkem upevnit horní listu Langstroth a vcelstvo prestehovat do magazínu LS 509 x 426 (rámecky 482 x 232 mm).
Nástavek Langstroth pak osad rámky LS a nech vcelstvo prejít.

2. az zacne snúska, múzes udelat umelý roj a smést vcelstvo s matkou do magazínu LS. Plod ponech ve starém magazínu. Máto výhodu, ze jsi vcelstvo hned zbavil varroa. Pridej jim trochu zrádla, nejlépe med.

Jakmile vcelstvo ve starém magazímu zjistí, ze nemaj královnu, natáhnou si matecníky. Po 14 dnech más moznost vcelstvo bud spojit, nebo pockát, az zacne matka klást vajícka a postarás se o ne jako o umelý roj a más hned nový oddelek.
Heart
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29
Referenční URL's